×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

«Хороші ідеї повинні мати хорошу реалізацію»

Депутат фракції «Самопоміч» Львівської міської ради  Андрій Пундор прозвітував про роботу за 2019 рік.

 

«Це – четвертий рік депутатства. За особистими відчуттями – з кожним роком важче. Бо, по суті своїй,  це волонтерська діяльність, яка виснажує, яка потребує багато часу. Є певна змученість, а ще – складно думати про далекоглядні проекти, бо це вже – останній рік каденції, - зазначає депутат ЛМР Андрій Пундор.

  • Як депутат – ти маєш дбати про свій округ, у моєму випадку – це Сихів, а фінансово стає сутужніше: місто розпочало виплату по кредитах, а без кредитів ми не могли б організувати масштабних проектів, потрібних місту. Сьогодні «потрогати» ми можемо лише новий трамвай, але в реальності - тих великих справ корисних для міста зроблено дуже багато».
  • Можливо, ті кредити – непотрібні?
  • Я – За кредити. Питання потрібно ставити по-іншому: чи ми готові робити масштабні проекти і потім розбивати їх на кілька частин, які місто може платити з прибутків і податків. Чи ми відмовляємось від великих проектів і робимо тротуари і хідники, поки не дійдемо до, уявно, 2050 року, коли  доробимо усі тротуари і скажемо: а давайте тепер зробимо щось більше.
  • Кредити від ЄБРР дають відстрочку на першу виплату – 2 або 3 роки?
  • Так, більшість кредитів ми взяли якраз на початку нашої каденції, то ось – цей – 2020 - рік якраз припадає на перші виплати. Плюс – ми випускаємо облігації. Міські облігації, які дадуть нам змогу робити дороги. Інакше – нема можливості ще так багато грошей звідкись було б взяти. З одного боку – Львів не має великих підприємств, які б великими сумами наповнювали казну, а з іншого – це добре: велике підприємство – це монополіст, як в Маріуполі, наприклад – якщо воно закривається, бюджет розвитку міста взагалі зникає.
  • А наше місто добре заробили минулого року?
  • Львів завжди в ТОПі міст з найвищим показником доходу на душу населення. Звісно, Київ – ще вищий.
  • А чому «звісно»?
  • Погляньте на столицю: куди не глянь – філії, усі перші поверхи віддані під бізнес, усюди оренда і податки. І ще одне – це нюанс податкового кодексу. Який би банк ви не взяли для прикладу, всі філії, у нашому випадку – Західноукраїнські, – платять податки до центрального офісу у Києві. Але – малий і середній бізнес у Львові – дуже конкурентний. Єдиний податок у Львові – більший ніж в інших містах України.
  • Але повернемось до нашої теми – депутатський підсумок 2019 року.
  • Я розіб’ю цей підсумок на три частини. Перша – це загальноміське. Я є співавтором, або ініціатором багатьох важливих для розвитку Львова програм. Зокрема, я дуже пишаюсь «Громадським бюджетом», який щороку набирає все більших оборотів. Минулого року ми встановили рекорд по Україні – понад 100 тисяч людей, котрі проголосували. Я пригадую, коли ми започатковували його у 2015 році , мріяли – як все буде, а тепер бачимо потужні результати. Також я є автором програми підтримки обдарованої молоді. Ми матеріально підтримуємо щороку 30 обдарованих учнів, також співфінансуємо їхню участь в олімпіадах і змаганнях ( те, що раніше лягало на плечі батьків ). А також ми фінансуємо щорічну «Інтернет-олімпіаду» – унікальні в Україні олімпіади, які проводяться разом із Львівською Політехнікою – де все відбувається онлайн. Щасливий, що всі ці важливі програми вже третій рік працюють у Львові. Ми використовуємо повністю усі кошти, виділені на них. Адже можна запропонувати гарну ідею, а вона не матиме попиту. Хороші ідеї повинні мати хорошу реалізацію.
  • А ще ти співініціатор інших інструментів громадської участі?
  • На сесіях постійно реєструються нові петиції від мешканців Львова. Я бачу, що активна громада має усі інструменти впливу на життя міста і може все доносити до депутатів. І тут в мені вже навіть включився «поганий поліцейський»: я розумію, що цю громадську участь, яка дуже в нас розвинулася, потрібно регулювати. Якщо громадська участь у вигляді лише 500 необхідних підписів,  потрапляє під витрати міського бюджету, то це можна і не підтримати: якщо люди дійсно щось хочуть – нехай виграють на законних підставах у «Громадському бюджеті», адже вони тепер мають таку можливість. Ми усім показали: наш інструмент громадської участі у житті міста розвинувся до такого ступеня, що тепер ми думаємо: як це врегулювати, щоб вони показали і якість.
  • Щодо другої частини твого звіту – участь у депутатських комісіях?
  • Я в комісії конкурентно-спроможності, розвитку і підприємництва. Є кілька важливих речей, які ми ініціювали разом з бюджетною комісією, запущених у 2019 році.
  • Мова йде про інструменти підтримки підприємницької діяльності?
  • Так, це – маркетингові ваучери і відшкодування кредитів для львівських підприємців-виробників. Також додам, що минулого року ми прийняли важливий документ «Стратегію прориву», який визначає напрямок розвитку міста – з ним буде легше закладати бюджет: це виховання, залучення, концентрація і збереження креативних людей в місті Львові. Ми створюємо всі передумови, щоб креативні люди реалізовувалися. Одне з першого – ми започаткували нові освітні програми для школярів, серед яких – дебати англійською мовою, квест англійською мовою. Також – програми з вирішення проблем булінгу і інклюзії та багато інших корисних проєктів.
  • А щодо твого району?
  • Не можу не згадати рідний Сихів. Я дбаю про свій округ, слухаю потреби мешканців, ремонтую, де треба, тротуари, ліфти і хідники. Але потрібно і глобально дивитися на розвиток Сихова. Тому ми започаткували проєкт реконструкції алеї на проспекті Червоної Калини – вулиці Зубрівській, де готуємо новий громадський простір, котрий дасть нове життя цьому мікрорайону. У парку Івана Павла ІІ тривають роботи – освоїли кошти, зробили додаткові доріжки. Торік ми відкрили нову медіатеку на Сихові – одну з найкращих в місті. Також радий повідомити, що вже виділили кошти Сихівській адміністрації на ремонт площі перед кінотеатром Довженка.
  • А ще, нагадаю, минулого року ми отримали статус «Міста – дружнього до дитини»…
  • Так, ми взяли на себе зобов’язання реалізувати 38 проєктів, узгоджених ЮНІСЕФ. 24 проекти ми вже виконали. 14 – ще в процесі. Але ми маємо ще рік часу. Та вже зараз кілька наших проєктів здобули всеукраїнський розголос, зокрема, молодіжний форум «МолоДвіж», на який прибули майже 2 тисячі учасників і десяток топ-спікерів. А ще – всеукраїнського масштабу навчання, де фахівці з ЮНІСЕФ навчали, як проєктантам залучати дітей до створення нових громадських просторів, аби враховувати їх потреби. Сподіваюсь, усі учасники після такого тренінгу роз’їхались містами України не лише з новими знаннями, але й новим натхненням.

Попереду – багато нових проєктів, до втілення яких докладу максимум сил.

Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.