×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Діяльність Самопомочі у Львівській міськраді. Андрій Дворакевич

Здорові діти – запорука успішного міста. Адже в майбутньому це щасливі, перспективні дорослі, які разом творитимуть місто, в якому хочеться жити. Наразі статистика геть не втішна: здоров’я дітей гіршає під час зростання. Малеча все частіше хворіє на сколіоз, розлади травлення, ожиріння. Працюючи з дітьми, дуже важливо попередити захворювання на ранній стадії, щоб уникнути подальших труднощів. Спеціальне дослідження дитячого здоров'я ініціював депутат фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Львівській міській раді Андрій Дворакевич.

 «Аналіз показав, що є погіршення результатів, якщо порівняти з 2002 роком. Можливо, 50% з захворювань, які ми зустрічаємо, можна було спрофілактувати... Для прикладу, якщо проводити правильну профілактику сколіозу - лікувальна фізкультура, корсети та інше - воно зможе мінімізувати ризики хвороби. Найкраще лікування - це профілактика. Такий підхід зекономить здоров'я наших майбутніх громадян», - розповів Андрій Дворакевич, депутат Львівської міськради від «Об'єднання «Самопоміч», лікар-хірург львівської обласної клінічної лікарні «ОХМАТДИТ».

За кордоном дуже багато роблять, щоб розвивати превентивну або профілактичну медицину. Львів впевнено переймає цей досвід. Ось наприклад профілактичні акції «Здорове місто», які кампанія спільно з «Об’єднанням «Самопоміч» організовує в місті щороку. Так у людей виробляють звичку дбати про своє здоров’я. Профілактика завжди краща і дешевша за лікування.

На рівні міської ради «Об'єднання «Самопоміч» буде відстоювати профілактику. Андрій Дворакевич анонсував відповідну ухвалу: «Разом з Управлінням освіти Львівської міської ради будемо напрацьовувати програму щодо відновлення диспансеризації та профілактичних оглядів у школах». 

Найбільш пріоритетним завданням сучасної педіатрії є розробка нових та удосконалення чинних технологій для збереження здоров’я здорової дитини. Не вивчаючи ґрунтовно здоров’я сучасних дітей, ми практично втрачаємо можливість ранньої профілактики його порушень.

У країні відсутня єдина політика щодо збереження здоров’я дітей. Тож це ставить перед містом нові завдання. Комплексно підходити до оцінки стану здоров’я дітей, впроваджувати нові оздоровчі технології - а відтак попередити зростання функціональних порушень та органічної патології у школярів.

Результати анкетування 

Поширеною скаргою школярів є втома, яку фіксують у 64,1% дітей та наростаюча у дітей випускних класів до 82,7%, що опосередковано свідчить про проблеми адаптації дітей до шкільного навчання.

У значної кількості дітей спостерігають скарги на порушення сну вночі. Таке є у 25,9% школярів першого класу і росте із віком, сягаючи у випускників 32,5%.

Періодичний біль живота зустрічають 54,7% першокласників, 57,8% школярів 5 класу, ці показники дещо знижуються з віком, сягаючи у випускників 37,5%. Скарги на нудоту зустрічають у 19,4% першокласників, у 26,2%  школярів 5-х класів та 22,2% випускних класів.

У 33,6% першокласників, 31% п’ятикласників та у 21,4% старшокласників реєстрували відрижку. Печію, яка може свідчити про поважні проблеми з системою травлення у дітей, зустрічають у  2,2% школярів та у 14,8% школярів випускних класів. З віком збільшується відсоток дітей, які мають періодичний головний біль. Якщо у першокласників він є у 35,3%  опитаних і зберігається  на сталому рівні, у дітей 5-11 класів на рівні 60 -  62%. Розлади шлунку як-от проноси/закрепи реєструють у 34,1% першокласників. Число прогресивно зменшується з віком, сягаючи 11,9% у старшокласників.

Висипання на шкірі, часто обумовлені схильністю до алергії, зустрічають у 18,1% першокласників, цифра збільшується з віком, сягаючи у 5 класі 24,4% та збільшуючись до 31% у випускному класі. 

Стосовно харчування дітей, то значна кількість батьків відмічає надмірне споживання школярами солодощів, хоча їх кількість і зменшується з віком майже у 2 рази: з 41,8% у першому класі до 24,7% у випускному класі. У 13,2-19,7% школярів знаходять зміни смаку, що обумовлює особливості харчування цих дітей.

З віком збільшується частота дітей, які дотримуються певної дієти: з 6,5% у першому класі до 14,1% у випускних класах, що може обумовлювати розвиток дефіцитних станів з нестачею певних харчових інгредієнтів, вітамінів, мікроелементів.

Є і позитив. Майже половина школярів початкових і середніх класів активно займається спортом, відвідує спортивні секції, танці. Хоча у випускному класі кількість зайнятих спортом знижується до 33,3%, що ймовірно пов’язано із збільшенням навчального навантаження і підготовкою до вступу у вищі навчальні заклади.

На загал дані проведеного аналізу не тішать. Лікарі б'ють на сполох. Лише п'ять зі ста львівських дітей випускаються з школи здоровими. Інші мають певні недуги.

Для батьків, яким не байдуже здоров'я своєї дитини, розробляють інтернет-ресурс «Здорові діти».  Зібрані під час анкетування дані будуть внесені у спеціальну базу даних, так можна розподілити дітей за групами ризиків і схильністю до тих чи інших хвороб. Для кожного учасника проекту буде створено особистий віртуальний кабінет, на який надійдуть результати дослідження та профілактичні рекомендації.

Найважливіший етап проекту – це клінічна діагностика та вироблення рекомендацій для батьків, діти яких потрапили у групи ризику. До кожної родини, яка стала учасником проекту, вийдуть на зв’язок працівники благодійного фонду «Я не один» і запропонують пройти консультацію у фахівців кафедри педіатрії. За потреби лікар скерує дитину до відповідного фахівця у поліклініці чи лікарні на обстеження згідно з наданими рекомендаціями.

Нагадаємо, щоб ваша дитина була здоровою, «Об'єднання «Самопоміч» має в активі низку спортивних програм.