×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Легалізація медичного канабісу допоможе онкохворим, пораненим бійцям - Оксана Маруняк

На засіданні комісії охорони здоров'я та соціального захисту Львівської міської ради розглянули Колективне звернення Львівської обласної організації політичної партії «Демократична сокира» та БО «БФ допомога ветеранам АТО «Фенікс» щодо винесення звернення на пленарне засідання Львівської міської ради до Президента України, Кабінету Міністрів України, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками щодо приведення українського законодавства у відповідність до Єдиної Конвенції про наркотичні засоби 1961 року, яку Україна ратифікувала у 2001 році. Про це розповіла депутатка ЛМР від Європейської Солідарності Оксана Маруняк.

За її словами, йдеться про те, щоб привести українське законодавство до відповідності із міжнародними нормативними актами, які держава ратифікувала ще багато років тому.

"Проблема полягає в тому, що медичні препарати на основі канабісу зараз числяться в переліку наркотичних засобів, які заборонені в Україні, за їхнє використання можуть переслідувати.

В той же час медики заявляють про необхідність і корисність використання медичного канабісу у лікувальній справі, йдеться про знеболення пацієнтів, поранених бійців, хворих на рак тощо.

Підтримують ініціативу легалізації і ветерани війни, які самі стикалися із необхідністю використовувати такі препарати.

Лікарі заявляють про те, що пацієнти зараз подекуди самотужки привозять з-за кордону препарати на основі канабісу для власного лікування, оскільки в Україні офіційно його дістати і використовувати неможливо.

Згоду на легалізацію медичного канабісу раніше дало і профільне Міністерство охорони здоров'я і колишня міністерка Уляна Супрун,  ця ініціатива має підтримку в багатьох різних середовищах. Однак гальмує цей процес Міністерство внутрішніх справ. Маю підозру, комусь у цій структурі на руку такий тіньовий обіг канабісу, бо кришування нелегального обігу наркотичних речовин, на жаль, не в минулому", - розповіла Оксана Маруняк.

Вона наголосила, що місцеві депутати повинні спонукати центральну владу приводити законодавство України до відповідності міжнародним нормам, які держава ратифікувала.

Вона сподівається, що на найближчій сесії 8 липня депутати Львівської міськради приймуть логічне рішення і скерують відповідне звернення до центральної влади України з проханням вилучити медичний канабіс із переліку важких наркотиків, заборонених до використання. Таким чином українські медики зможуть використовувати медичний канабіс для лікування.

Більше інформації про діяльність фракції "Європейська Солідарність" читайте тут: https://www.facebook.com/faction.es.lviv.lmr/

Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.