×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Депутатам представили проєкт бюджету Львівської міської територіальної громади на 2021 рік

Для депутатів Львівської міської ради було проведене детальне представлення та обговорення проєкту бюджету Львівської міської територіальної громади  на 2021 рік. У представленні взяли участь усі заступники міського голови,  директори усіх департаментів Львівської міської ради, депутати  ЛМР.

Проєкт бюджету Львівської міської територіальної громади  на 2021 рік представив депутатам директор департаменту фінансів ЛМР Олег Іщук.

Він розповів про основні напрямки та складові і зауважив, що проєкт був повністю готовий всередині листопада. Над ним працювали понад 200 галузевих спеціалістів. «Цей бюджет потрібний для 35 тис осіб, які працюють у бюджетній сфері - освітяни, медики, працівники соцзахисту і закладів культури та ін.», - підкреслив посадовець.

Внесено корективи до видаткової частини бюджету, зокрема, зменшено на 10 млн грн резервний фонд: він становив 80 млн грн, а став 70 млн грн, на 35 млн грн зменшені видатки на коригування міжбюджетних трансфертів, на 50 млн грн  зменшено  видатки на оплату послуг із вивезення сміття, а на 9 млн грн додано на потреби утвореного Центру соціальної допомоги для дітей та сімей «Рідні».

Також внесені корективи до видаткової частини бюджету розвитку, зокрема, збільшуються на 220 млн грн доходи від продажу майна, на 150 млн грн – від продажу землі і на 150 млн грн – надходження від інфраструктури. Відповідно бюджет розвитку становить 2 млрд 497, 7 млн грн», - доповів Олег Іщук, директор департаменту фінансової політики Львівської міської ради.

За його словами, порівнювати бюджет Львівської міської територіальної громади з бюджетом Львова некоректно, оскільки у 2020 році був бюджет лише м. Львова, а бюджет на 2021 рік охоплює Львів та ще 17 населених пунктів.

Під час обговорення бюджету депутати ставили запитання щодо дохідної частини бюджету, його виконання, фінансування програм.

Уляна Пак, депутатка Львівської міської ради, фракція «Європейська Солідарність», відзначила  важливість того факту, що почато процес обговорення бюджету на 2021 рік і висловила низку пропозицій.

Зокрема, Уляна Пак сказала: «Учора ввечері депутати отримали проєкт бюджету, за яким цифри змінилися. Зокрема, дохідна частина бюджету зросла на 700 млн грн. Наразі незрозуміло, завдяки чому виросла ця сума. Також депутати отримали лише загальні цифри про те, що на реалізацію програм буде виділено понад 1, 9 млрд грн. А інформація про те, на що підуть гроші, - не розписана.  Тому озвучую  пропозицію фракції «Європейська Солідарність» у Львівській міській раді – щоб головні розпорядники бюджетних коштів надали на скриньки депутатів бюджетні запити на 2021 рік з загального фонду з обґрунтованими розрахунками усіх витрат, інформацію про фактичне виконання програм, заходів з загального фонду за  2020 рік з наданням інформації про перехідні об’єкти, а також штатні розписи усіх структурних підрозділів ЛМР».

«Ми хочемо якісно і ефективно попрацювати над бюджетом, ретельно вивчити і проаналізувати інформацію про 11 млрд грн бюджету на наступний рік. Після того, як ми детально вивчимо усі цифри, хочемо задати запитання розпорядникам коштів. Для цього пропонуємо сформувати на наступний тиждень графік роботи зустрічей з усіма розпорядниками коштів», - резюмувала Уляна Пак.

b_921_691_16777215_00_images_Академія_участі_фото_бюджет_3.jpg

Наталя Шелестак, депутатка Львівської міської ради, фракція «Варта», у ході дискусії підкреслила важливість перегляду ефективності програм, які діють у місті.

«У бюджеті запропоновано профінансувати низку програм, проте я б просила детальніше ознайомити депутатів щодо їх ефективності, а саме – які заходи передбачено і які суми фінансування? Наприклад, є стрічка – 10 млн грн на Центр розвитку туризму. Можливо, у наступному році в  час пандемії нам не потрібно буде така велика сума на туризм, а краще її спрямувати на медицину сферу?»

У відповідь заступниця міського голови з гуманітарних питань Галина Слічна прокоментувала, що у поточному році не всі програми були зреалізовані у повному обсязі через загрозу ковід-19. Ці дані будуть надіслані депутатам на електронні скриньки.

Ольга Посипанко, депутатка Львівської міської ради, фракція «Європейська Солідарність», підтримала своїх колег і пояснила, для чого депутати хочуть бачити детальнішу інформацію не лише про планові показники, а й про виконання програм.

«Якщо з інформації ми бачимо, що десь є виконання на 90 відсотків, а є й багато бюджетних стрічок, які не виконуються. Тому не дивно, що люди хочуть бачити виконання програм. Зараз не зрозуміло, скільки станом на 1 січня буде кредиторської заборгованості, що є не виконано, яка є ситуація щодо нерозпочатих робіт, за якими стрічками роботи не розпочаті і яку ми матимемо економію», - зазначила депутатка.

Також Ольга Посипанко закликала, щоб у непростий час, який ми маємо сьогодні, затягнути паски там, де їх можна затягнути.

Голова фракції «Голос» у Львівській міській раді Віталій Троць поцікавився, як у Львові буде реалізовуватись у наступному році програма вакцинації? 

«Кабмін озвучив, що на вакцинацію потрібно передбачити 15 млрд грн. У бюджеті заклали 2,1 млрд грн. Серед всіх стрічок у міському бюджеті немає програми вакцинації. Чи ми будемо робити окрему програму вакцинації, чи готові у нас кабінети для вакцинації? І які категорії населення будемо вакцинувати першочергово?»

Галина Слічна, своєю чергою, пояснила, що розроблено програму протидії ковіду. «За допомогою цієї програми ми будемо мати можливість фінансувати заклади охорони здоров’я, оскільки напряму фінансувати їх з бюджету міста на сьогодні ми не маємо юридичного права. Упродовж цього року на закупівлю розхідників, засобів індивідуального захисту, кисневих концентраторів ми проводили через комісію ТБНС, а потім виносили на виконком. Аби працювати швидше і ефективніше обов’язково має бути прийнята така програма. Зараз управління охорони здоров’я працює над програмою вакцинації. Все залежатиме від того, як буде розвиватись ця програма на рівні держави».

 b_925_694_16777215_00_images_Академія_участі_фото_бюджет_2.jpg

Заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, відповідаючи на запитання депутатів, поінформував детальніше про ті програми, які діють у нашому місті.

Серед програм, якими Львів пишається, - програма підтримки вітчизняного книговидання, яка передбачає 18 премій у 6 номінаціях. Також Львів є єдиним містом в Україні, яке надає перекладацькі премії. Незначна за розміром фінансів, але важливою за змістом є програма підтримки вітчизняного кіно. За інформацією Андрія Москаленка, у сфері гостинності 10 млн грн передбачено видатки для базового утримання трьох інформаційно-туристичних центрів – в аеропорту, Ратуші та вокзалі, а також у Музеї міста.

 Валерій Веремчук, депутат Львівської міської ради, фракція «Варта», поцікавився щодо кількості працівників 200 штатних одиниць у «Муніципальній варті», як правильно вирішити питання – мінімізувати чи оптимізувати структуру, адже неодноразово говорили про це питання.

«Є певні об’єкти, зокрема, у сфері культури, які можуть собі закласти видатки на охорону і проводити тендери. Якщо тендер виграє «Муніципальна варта», то вона буде охороняти цей об’єкт, якщо ж інша структура – то вона», - запропонував, зокрема, Валерій Веремчук.

Депутати обговорили питання роботи управління фінансового контролю. Голова фракції «Об’єднання «Самопоміч» у ЛМР Вікторія Довжик зазначила:

«Ми багато обговорювали питання роботи управління фінансового контролю з бюджетною комісією і покращили самі процедури, бо були скарги, що деякі процедури тривали занадто довго. Але сьогодні нове керівництво управління фінансового контролю і цей орган виконує потрібну функцію  - унеможливлює зловживання на рівні, де працюють підрядники».   

Юрій Лукашевський, начальник управління «Секретаріат ради» Львівської міської ради, розповів про роботу Секретаріату, яка, за його словами, полягає у двох основних функціях – забезпеченні роботи депутатського корпусу і забезпеченні можливості для мешканців брати участь у місцевому самоврядуванні.

«Чітким пріоритетом є реалізація програм громадського бюджету. Незважаючи на непростий рік, ми не економили на тих речах, які давали можливість мешканцям нашого міста впливати на розвиток нашого міста, - зазначив, зокрема, Юрій Лукашевський.

Під час детального представлення та обговорення проєкту бюджету Львівської міської територіальної громади  депутати отримали відповіді на запитання, які їх цікавили. Також їм для детального вивчення буде надіслано додаткові матеріали.

Наступний крок – прийняття бюджету Львівської міської територіальної громади  на 2021 рік на пленарному засіданні ЛМР. Відповідно до Бюджетного кодексу, цей бюджет необхідно прийняти до 25 грудня 2020 року.