×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Ірина СЕРДЮК: «Під час виборів пообіцяла мешканцям, що кошти на округ вигризатиму зубами!»

Позаду півроку роботи обраної у жовтні міської ради Львова. На цей важливий стартовий період припало ухвалення бюджету розвитку міста на 2016 рік. Одним із найактивніших депутатів щодо відстоювання інтересів свого округу стала депутатка від «Громадянської позиції» Ірина Сердюк.

Під час розмови з Іриною Олексіївною ми поцікавилися її враженнями від роботи у міській раді, а також дізналися, як їй вдається відстоювати інтереси громади та залучати кошти на розвиток свого мікрорайону. Каже – передовсім завдяки активній громадянській позиції самих мешканців і великому бажанню допомогти людям у вирішенні їх проблем.


Минули півроку вашої роботи у Львівській міській раді. Поділіться першими враженнями від «занурення» у місцеву політику.

Враження насправді суперечливі. З одного боку, почуваюся піднесено, бо є реальна можливість реагувати на потреби людей, допомагати в їх вирішенні. Нам вдалося прийняти хороший бюджет розвитку, залучити багато коштів на округ. А це нові дороги, тротуари, дитячі та спортивні майданчики, сквери тощо.

З іншого боку, відчуваю і певне розчарування. На жаль, не всі депутати працюють конструктивно. Коли на часі безліч серйозних питань, вони марнують його на дріб’язкове з’ясування стосунків. Команда мера на цьому тлі виглядає на голову вищою та професійнішою. На щастя, у нашій партії теж є надзвичайно досвідчений депутат – Юрій Анатолійович Кужелюк. Він мене консультує, можна сказати, що він і є моїм вчителем у місцевій політиці. Взагалі, якщо бракує досвіду, треба брати фахових помічників, консультантів, юристів. Я пішла саме таким шляхом.

З якими фракціями «Громадянська позиція» знаходить найбільше точок дотику?

На даний час у міській раді створена неформальна коаліція з числа депутатів таких фракцій – «Самопоміч», «БПП «Солідарність» та «Громадянська позиція». З фракцією «Самопоміч» у нас практично збігаються позиції щодо політичних і щодо економічних питань. З рештою фракцій ситуативно бувають певні розбіжності в деяких принципових питаннях. Проте зараз не такий час, щоб сваритися. Треба шукати не те, що роз’єднує, а те, що об’єднує. Спільно думати про шляхи наповнення бюджету, стратегії розвитку та розбудови міста.

 

Як, на ваш погляд, можна збільшити дохідну частину бюджету?

Насправді цього року ми прийняли один із найбільших бюджетів розвитку міста в Україні. Доходи серйозно збільшилися порівняно з попередніми роками. Окрім того, місту вдалося залучити кредити та інвестиції. Але якщо подивитися на структуру дохідної частини бюджету, то видно, що він наповнюється передусім за рахунок податку з доходів фізичних осіб (так званий ПДФО). Тобто фактично з доходів малого бізнесу (кафе, ресторани, магазини, готельно-розважальний бізнес, дрібні підприємства тощо). На мій погляд, підтримка малого бізнесу і є найкращим шляхом наповнення бюджету.
Як підприємець можу сказати, що бізнесу не потрібно якоїсь особливої допомоги, йому просто не потрібно заважати. Створити максимально сприятливі умови, спростити дозвільну систему. Перепрошую, коли підприємці витрачають місяці на отримання документів та дозволів, стоять у чергах і бігають по кабінетах, де їх «відфутболюють» туди-сюди, то це нікуди не годиться.
Торік у Львові запрацювали сучасні центри надання адміністративних послуг, де можна оперативно отримати необхідні документи. Це дуже своєчасна ініціатива. Було б добре, якби цей позитивний досвід ми поширили на підприємницьку документацію.
Ще дуже важливо приділяти максимум уваги та зацікавлення до «своїх» місцевих інвесторів, які залюбки готові вкладати гроші у цікаві перспективні проекти. А зважаючи на ту ситуацію, що зараз складається в Україні, іноземні інвестори не дуже охоче готові спрямовувати кошти на розвиток нашої країни. А ті, які тут народилися, живуть і все життя працюють, відповідно, знаючи специфіку ведення бізнесу в наших українських умовах, можуть бути фінансовими донорами, які стануть основою для місцевої економіки. Тому влада міста має активно працювати і сприяти створенню належних умов для таких інвесторів, що, на жаль, зараз не особливо робиться.

Ірино Олексіївно, ви активно відстоювали інтереси громади свого округу із залучення коштів Бюджету розвитку. Яким чином вдалося досягнути помітного результату?

По-перше, завдяки тому, що під час виборчої кампанії ми добре вивчили проблеми округу й добре висвітлили їх у медіа, надали публічного розголосу. По-друге, в нас у мікрорайоні справді дуже великі потреби. Одне діло, коли депутат скаржиться, що десь погане асфальтоване покриття. А інша справа: проблеми наших вулиць Болбочана й Тернової чи Земновідської-Станційної, де на початку ХХІ ст. немає каналізації. Завдяки досвіду та порадам Юрія Кужелюка та моїй наполегливості спільними зусиллями вдалося пролобіювати виділення коштів на вирішення цієї проблеми.

Тут, до речі, потрібно відзначити й самих мешканців нашого мікрорайону, їхню громадянську позицію та активність. Разом із ними також лобіюємо питання зі світлофором на вул. Городоцькій. Його зняли 2012 року, коли готувалися до Євро-2012, й дотепер не поставили. А там школа, діти ходять через дорогу, дуже небезпечна ділянка. Я помітила, що чиновники відповідально реагують, коли депутат спільно з мешканцями обстоює свою позицію. Тоді є блискавичний результат. Тому закликаю всіх львів’ян активно долучатися до формулювання та обстоювання своїх інтересів та прав.

Які ще об’єкти у вашому окрузі одержать фінансування цього року?

Ми активно займаємося трьома школами – № 68, 60 і 15. Цього року в бюджеті закладено кошти на реконструкцію опалення та ремонтні роботи в закладі № 15. Плануємо провести ремонтні роботи в школі № 68. Там потрібно відремонтувати спортивний зал. У закладі № 60 активно пропрацьовуємо питання щодо ремонту даху над корпусом молодшої школи та комплектації сучасного актового залу новими кріслами.

У нашому окрузі відчувається також велика потреба в збільшенні дитячих садочків. Це великий житловий масив, де багато дітей. Отже, нинішнього року в бюджеті було враховано наші побажання й заплановано капітальний ремонт дитячого садочка № 111 на вул. Виговського, 1а та відновлення занедбаного садочка № 40 на вул. Кульпарківській, 182. Там велике закинуте приміщення, де незабаром навчатимуться 150 дітей.

У 2016 році в нашому мікрорайоні мають з’явитися три дитячі та спортивні майданчики за адресами: вул. Патона, 27, Городоцька, 313 та Городоцька, 276-280.

Справ насправді багато, я щотижня буваю в окрузі. Гроші закладені, тепер треба відстежувати, аби їх раціонально, вчасно і за призначенням освоїли.

У міській раді є міжфракційне об’єднання депутатів Шевченківського району. Ви не думали про створення подібної групи депутатів Залізничного району?

Думала. Скажу вам більше: недавно виступила з ініціативою створення такої міжфракційної групи і звернулася до колег за підтримкою. Ініціатива дасть можливість об’єднати депутатів різних політичних сил та поглядів довкола вирішення нагальних проблем мешканців нашого району, дозволить скоординувати дії депутатів щодо вивчення та узагальнення потреб і пропозицій городян задля оперативного їх вирішення.

Розкажіть про роботу в архітектурній комісії. На яких питаннях ви акцентували увагу?

Мене було обрано заступником голови постійної комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища. На мій погляд, нашій комісії наразі бракує стратегії, загального бачення розвитку міста. Річ у тому, що комунальне майно Львова – це золото. Такої нерухомості, як у нас, немає ніде в Україні. Незабаром я їду на зустріч із комунальною архітектурною комісією в Кракові. Там така ж площа Ринок і Ратуша в центрі міста, але у ній не знаходяться муніципальні установи. Її продано, здається, за кілька десятків мільйонів євро. Можна не продавати, можна дорого здавати в оренду. Натомість у нас на кожному засіданні віддають в оренду комунальникам, малочисельним або малодієвим громадським об’єднанням безліч дорогих площ за безцінь. Це мене страшенно обурює.

Так само виступаю за активне будівництво європейських житлових та офісних кварталів у віддалених районах Львова, за розвиток сучасної інфраструктури, індустріальних та бізнес-парків, за те, щоб Львів нарешті напрацював єдину архітектурну стратегію не тільки для центральної частини міста, але загалом для всіх об’єктів, які будуються на території міста, це стосується також і МАФІВ.

Знаю, що у вас є кілька амбітних загальноміських проектів?

Так, окрім проектів, які реалізовуємо у своєму окрузі, також займаюся й розробкою загальноміських ініціатив та перспективних, на мій погляд, проектів. Розповім про один із них. Львів позиціонує себе не лише як культурна і туристична столиця України, зараз Львів дуже правильно позиціонується як центр бізнес-туризму та шопінгу. Я займаюся проектом будівництва сучасного осередку культури - Галицького центру кіномистецтва, який має на меті зробити Львів ще й центром кіно та фешн-індустрії, адже міститиме сучасний кінотеатр, конференц-холи, фешн-центр, де можна буде проводити великі кінофестивалі, семінари, форуми, конференції, тижні моди. Зрештою, до Львова все частіше приїздять знімати фільми, маю на меті започаткувати Львівський міжнародний кінофестиваль на кшталт Одеського.

Розкажіть наостанок, як із вами можна тримати контакт мешканцям?
В лютому ми відкрили постійно діючу громадську приймальню за адресою: м. Львів, вул. Стрийська, 18. Тут щодня чекають на відвідувачів, аби допомогти скласти звернення або заяву до депутата, одержати фахову консультацію в юристів. Можна також одержати й матеріальну допомогу, яку ми надаємо інвалідам, дітям-сиротам, пораненим бійцям АТО та ін.
Додам, що зі мною можна також особисто зустрітися двічі на місяць. Особисті прийоми я проводжу в школах № 15, 60 та 68. Запрошую також звертатися до мене електронною поштою – [email protected] або за телефоном гарячої лінії – 068-069-15-12 чи писати мені у соціальних мережах.

Розмовляв Сергій СТУКАНОВ