×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Реорганізація системи медичних закладів Львова – це тема не для піару, а важлива умова забезпечення охорони здоров'я наших громадян

Депутати фракції "Європейська Солідарність" у Львівській міськраді з повагою ставляться до думки головних лікарів ряду львівських лікарень та ініціативи міського голови Андрія Садового щодо впровадження медичної стратегії Львова. Але ми не погоджуємося з тим, як її презентували громадськості. Розцінюємо це як своєрідний тиск на депутатів та чергову маніпуляцію з боку Андрія Садового.
Дозволимо нагадати міському голові Львова, що ініціатором розроблення стратегії розвитку муніципальної медицини є депутат фракції Європейська Солідарність Євген Кузик. До розроблення стратегії також залучили провідних представників львівських медичних кіл, а не лише головних лікарів.
Депутати фракції Європейська Солідарність у питанні розвитку медицини твердо стоять на позиціях, які задекларовані у Меморандумі про співпрацю. Це – пріоритет розвитку Львова! У них ми спираємося на положення Конституції України, яка гарантує кожному українцю право на охорону здоров'я та медичну допомогу, а також визначає, що держава створює умови для ефективного та доступного для всіх громадян медичного обслуговування.
А тому Стратегія розвитку комунальної медицини повинна гарантувати доступ до медичних послуг у Львові усім громадянам, а не лише львів'янам. Також вона має вписуватися в єдиний медичний простір області та відповідати пріоритетам й завданням розвитку сфери охорони здоров'я, які визначила державою.
Депутати отримали та продовжують отримувати від медиків та лікарських ГО звернення про те, що створення медичних колгоспів може призвести до розбалансування діяльності міських лікарень, порушить принцип конкуренції та призведе до інших негативних наслідків.
У підсумку це негативно вплине на якість медичних послуг для львів'ян та підірве й так слабке фінансове становище медичних працівників. Особливе занепокоєння викликає порушення права дітей на медичну допомогу за найвищими стандартами, які реально може забезпечити держава.
Лікарі також наголошують на тому, що таке об'єднання не вирішує проблем з фінансуванням закладів, пакети НСЗУ та платна медицина не покриють видатки на їхнє утримання, а навантаження на міський бюджет збільшиться, оскільки зростатимуть видатки на обслуговування медичної техніки та логістику.
Зважаючи на значний суспільний резонанс, який викликають зміни в медичній сфері Львова, фракція Європейської Солідарності закликає своїх колег з інших фракцій у Львівській міській раді максимально виважено підійти до заяв міського голови Андрія Садового щодо реорганізації медичних установ у Львові. Ці заяви, без сумніву, варто долучити до інших пропозицій, які розглядає робоча група з розробки медичної стратегії.
Дозволимо також нагадати міському голові Львова та громадськості про те, що остаточне рішення за підсумками роботи комісії та результатами обговорення щодо стратегії ухвалюватимуть лише депутати Львівської міської ради.
 
Більше інформації про діяльність фракції "Європейська Солідарність" читайте тут: https://www.facebook.com/faction.es.lviv.lmr/
Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.