×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

У Львові офіційно може з'явитися парк на 16 га. Голова екокомісії Влодко Лучишин про статус парку "Кульпарківський"

Йдеться про територію, що знаходиться навколо психіатричної лікарні на вул. Кульпарківській.
 
Питання про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Кульпарків» розглянула напередодні депутатська профільна комісія у ЛМР. Усі члени комісії підтримали ідею внести цю ділянку до природно-заповідного фонду.
 
Що це означає по факту - пояснює голова комісії екології, природокористування та енергозбереження та депутат від Самопомочі Влодко Лучишин.
 
“Цей унікальний парк належав психіатричній лікарні, а отже не мав жодного природоохоронного статусу. Лікарня як власниця могла, скажімо, будувати нові корпуси чи інші приміщення, змінювати ландшафт. З іншого боку такий великий розкішний парк вимагає догляду, який лікарня не могла забезпечити. Тепер ця територія має шанс належати до природно-заповідного фонду, тож ми зможемо спати спокійно: красивий парк, що так близько від центру, назавжди залишиться парком, а не черговим житловим комплексом. Упевнений, депутати теж підримають ініціативу управління екології” - підсумовує депутат.
 
Унікальність парку не тільки в різноманітності насаджень, яких там понад три десятки видів. Це єдиний в Україні приклад «міста-саду», модного у Європі початку минулого століття. Ідею такого облаштування територій довкола шпиталів на початку минулого століття запровадив англійський філософ і соціолог-утопіст Ебенізер Говард. І Львів був у тренді.
 
Далі питання цього парку мають розглянути депутати на найближчому пленарному засіданні Львівської міської ради, яке заплановане на 25 березня 2021 року.
 

Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.