×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Музей Митрополита

Завершується реставрація першого поверху майбутнього музею Митрополита Андрея Шептицького на вул. Кривоноса, 1. Музей розташовуватиметься у приміщенні колишнього монастиря, який примикає до храму Климентія Шептицького (колишнього костелу Св. Казимира). Фасад храму також перебуває на завершальній стадії реставрації. Роботи фінансуються з міського бюджету та на кошти, зібрані настоятелем храму отцем Севастьяном Дмитрухом.

Про те, упродовж яких етапів відбувалося становлення майбутнього музею, розповідає депутат Львівської міської ради Юрій Кужелюк.

 Реставрація розпочалася восени минулого року з виставки ікон, яку організував настоятель храму отець Севастьян.

У якому стані було приміщення - добре видно зі світлини.

b_862_485_16777215_00_images_Академія_участі_Музей_1.jpg

 

За цей час відновлені стіни монастиря. Підлога викладена плиткою і каменем, там де він зберігся. Виготовлені нові вікна та двері у відповідності з тими, що були в монастирі до того часу, поки там не оселилася радянська міліція. Повністю замінена електропроводка та викинуті радянські батареї опалення. В результаті всі приміщення та коридори набули приблизно такого вигляду.

 b_858_483_16777215_00_images_Академія_участі_Музей_2_(1).jpg

 

Зараз роботи перебувають на етапі завершення і розпочався монтаж нової системи опалення, яка прийде на заміну колишній. Залишиться закупити відповідні люстри, і приміщення буде готове для експлуатації.

Окрім того, практично завершено реставрацію фасаду храму Климентія Шептицького, який мав ось такий не дуже привабливий вигляд.

b_869_489_16777215_00_images_Академія_участі_Музей_3.jpg

 

Зараз він виглядає ось так:

b_871_490_16777215_00_images_Академія_участі_Музей_4.jpg

Таким чином роботи наближаються до завершення. Черга за концепцією музею і, фактично, за наповненням його експонатами. А їх отець Севастьян за довгі роки зібрав понад шість тисяч з різних епох, починаючи з ХІV століття. І ще декілька сотень артефактів, пов’язаних з митрополитом.

«Залишається одне болюче питання - знайти приміщення для переселення навчальних класів Університету внутрішніх справ, що містяться на другому і третьому поверхах монастиря. Проте, я переконаний,  і це питання поступово вдасться вирішити», - зазначає депутат Львівської міської ради Юрій Кужелюк.

Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.