×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Вікторія Довжик: Ми шукаємо і знаходимо можливості для справді важливих речей

Проект ухвали комунальної установи Інклюзивно-ресурсного центру Залізничного району Львова – погоджено!

  • Це було справді важливо – такі центри уже створені в п’яти інших районах, тепер – і в цьому, - розповідає депутатка фракції «Об’єднання «Самопоміч» Вікторія Довжик. - Новий центр ми плануємо розмістити у СЗШ № 60. У вільних приміщеннях вже розпочалися ремонтні роботи. До слова, також активно тривають ремонтні роботи в інших освітніх об’єктах міста. Депутати підтримали запропоновані управлінням освіти перекидки коштів, необхідні для їх проведення чи завершення.

Інклюзивно-ресурсний центр буде займатиметься потребами і організаціє навчального процесу,  надаватиме психолого-педагогічну та консультативну допомогу дітям з особливими освітніми потребами, їхнім батькам та педагогам. 

  • Відкриття ще одного ІРЦ дасть можливість охопити корекційно-розвитковими послугами більшу кількість дітей з інвалідністю, які зараз навчаються та виховуються у закладах освіти міста. Це можливість якісного розвитку інклюзії

Поширеною є думка, що інклюзивне навчання – це лише навчання дітей із певними діагнозами, захворюваннями, в тому числі із інвалідністю, у класах загальноосвітніх закладів освіти. Проте Закон України “Про освіту” визначив поняття особи з особливими освітніми потребами. Це “особа, яка потребує додаткової постійної чи тимчасової підтримки в освітньому процесі з метою забезпечення її права на освіту”. Тобто до категорії таких осіб можуть підпадати не тільки учні з інвалідністю, а й внутрішньо переміщені особи, діти-біженці та діти, які потребують додаткового та тимчасового захисту, особи, які здобувають спеціалізовану освіту та/або можуть прискорено опанувати зміст навчальних предметів, учні з особливими мовними освітніми потребами (наприклад, ті, які здобувають загальну середню освіту мовами, що не належать до слов’янської групи мов) тощо. 

  • Кожна школа за своєю філософією повинна бути інклюзивною. Це означає готовність у будь-який час прийняти кожну дитину, прагнучи створити максимально сприятливе середовище для розвитку її потенціалу, - переконана Оксана Рубай, член постійної комісії із питань гуманітарної політики, депутатка фракції «Об’єднання «Самопоміч» Оксана Рубай. - Адже хвороба не дорівнює інвалідності, інвалідність – наявності особливих освітніх потреб (наприклад, особи із серцево-судинними захворюванням не мають цих потреб), особливі освітні потреби не означають захворювання або інвалідність (наприклад, люди з дислексією). 
  • Коли ми говоримо про створення інклюзивного освітнього середовища, ми не маємо на увазі лише відкриття інклюзивних класів, центрів або забезпечення архітектурної доступності. Це і підвищення компетентності педагогічних працівників, а головне -  руйнування суспільних стереотипів щодо освіти таких дітей, - підсумовує Вікторія Довжик.

 

Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.