×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Юлія Хомчин: Обмеження потрібні, але важливо також навчити людей жити і працювати в умовах підвищеної небезпеки

Сьогодні на позачерговому пленарному засіданні ЛМР депутатка Львівської міської ради фракції «Об’єднання «Самопоміч» Юлія Хомчин озвучила нагальну потребу міста – відновити роботу ключових для львів’ян галузей.

«Так, ми усі розуміємо загрози зараження, і усі знаємо, яким небезпечним є COVID-19. Але разом з тим відчуваємо потребу у відновленні роботи багатьох закладів і галузей, які призупинили свою діяльність під час карантину». Ось повний текст звернення.

Прем’єр-міністру України

п. Д. Шмигалю

 

Кабінет Міністрів України

 

Головному державному

санітарному лікарю України

п. В. Ляшко

 

Звернення

Початок 2020 року для всіх нас став досить складним випробуванням. Пандемія COVID-19 вплинула на всі, без винятку, галузі світової економіки. Провідні компанії світу зосереджені на тому, як адаптувати свою діяльність до карантинних заходів, зберегти робочі місця і мінімізувати свої втрати внаслідок рецесії.

Українська економіка декілька місяців проіснувала в умовах карантину: скорочення ВВП, повна або часткова зупинка підприємств, різке зростання рівня безробіття – все це наслідки COVID-19 для країни. Проаналізувавши міжнародний досвід, стає зрозумілим, що ті країни, які хочуть посилювати карантин, знаходять різні компенсаторні механізми для бізнесу, для людей. В реаліях України - на жаль, таких можливостей немає.

Львів активно проводить масове тестування та інвестує в медицину. Небайдужим до боротьби з поширенням коронавірусу сьогодні є великий та середній бізнес. Однак, ці негативні наслідки впливу від обмежень діяльності бізнесу в умовах карантину, можуть призвести до закриття значної кількості підприємств у Львові, а сотні тисяч львів’ян можуть залишитися без роботи.  

Львівською міською радою прийнята програма підтримки бізнесу в умовах COVID-19.  Проте усі витрати на сьогодні падають на міський бюджет, який, в свою чергу, повинен вкладати в розвиток не лише міської інфраструктури, але й, зокрема, в забезпечення медичних закладів необхідними потребами. Тому важливо забезпечити безперебійну діяльність малого та середнього бізнесу.

Відтак, звертаємося до Вас з проханням розглянути можливість дозволити роботу:

  • приватних дошкільних навчальних закладів. У приватних садочках Львова навчається 1000 дітей і працює близько 300 працівників. Більшість з них знаходиться в приватних будинках з великими подвір'ями. Всі ці заклади є малими підприємствами: 70% приватних садочків є закладами на 3 малі групи. Кількість дітей в групі завжди була не більшою 10 осіб. Окрім того, 1000 дітей в садочках - це 1000 батьків, які йдуть на роботу, отримують зарплату, сплачують податки;
  • спортивних залів, фітнес-центрів та басейнів. Спортивна інфраструктура Львова традиційно забезпечує роботою велику кількість львів’ян. На жаль, маємо випадки, коли зали відкриваються «підпільно». Легальна робота в рамках чітких протоколів дотримання заходів безпеки краще убезпечить відвідувачів від ймовірного зараження;
  • приміського транспорту в режимі спецперевезень. Щодня до Львова з міст та сіл області добирається близько 150 тис. людей. Це ті люди, які працюють на львівських підприємствах, отримують заробітну плату, сплачують податки.

Станом на сьогодні ситуація з потенційною загрозою виникнення коороновірусної інфекції затягується на довший час. Обмеження потрібні, але важливо також навчити людей жити і працювати в умовах підвищеної небезпеки, дотримуватися санітарно-гігієнічних правил та протиепідемічних  заходів, відповідально ставитися до безпеки своєї та інших людей. Надмірні обмеження і заборони лише призведуть до збільшення тіньового сектору економіки, де неможливо буде проконтролювати безпечність умов праці людей.

Отже, виважена політика уряду України має бути спрямована на дотримання балансу між необхідністю впровадження карантинних заходів та забезпечення для людей безпечних умов праці і правильної організації роботи транспортної інфраструктури.

Сподіваємося на Ваше розуміння та підтримку.

Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.