Версія для друку

Бунт у Черкасах. Хто наступний?

Слабкість центральної влади призвела до супротиву у Черкасах. Мер міста Анатолій Бондаренко приймає рішення про послаблення карантину аби «розвантажити Епіцентри та дати можливість виживати малим підприємцям».

Черкаський міський голова припустив, що його конфлікт з владою країни обумовлений тим, що він «посмів перечити "центру“ і сказав те, що думає вся країна». Також Бондаренко розкритикував "подвійні стандарти", які, за його словами, спостерігаються під час карантину в Україні.

Натомість, реакція Зеленського та чиновників ОПУ – вразила.  На мера міста Черкаси обвалився шквал критики з боку уряду та президента. "Окремий полум'яний привіт" передав меру міста Анатолію Бондаренку Володимир Зеленський. А міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пообіцяв жорстко відреагувати.

Проте, історія не завершується одними Черкасами. Адже на послаблення карантину відкрито також пішли у Дніпрі. Без будь-яких оголошень карантин, де-факто,послаблено в Одесі. І навіть Чернівці відкрили ринки для мешканців.

Замість безсилих погроз, центральна влада повинна була б допомогти регіонам і доручити місцевому самоврядуванню самотужки регулювати карантинні заходи, опираючись на ситуацію. Так вважає депутат фракції партії "Європейська Солідарність" у Львівській міській раді Юрій Моравецький:

« Львів – місто, бізнес якого разом зі всією країною потерпає від карантинних втрат. Збитків уникнути не вдасться майже нікому.А поки влада демонструє регіонам слабкість центру і стимулює тиснути далі, «загорітися» може в будь-якому іншому місті країни. У Києві, Харкові, Одесі чи Львові?

Криза  в Україні розпочалася задовго до епідемії. Ще наприкінці 2019 року в нас утворився бюджетний дефіцит, спад промислового виробництва за підсумками минулого року становив 1,8%, а в новому році падіння тільки продовжилося. І зрештою запроваджені в Україні обмеження призвели до різкого зниження ділової активності. Найбільше постраждав малий і середній бізнес, який працював у сфері послуг, туризму і транспорту. Ці підприємства просто зупинилися. За розрахунками економістів, «подушка безпеки», що дозволяє людям сидіти вдома і проїдати накопичені запаси, становить приблизно місяць, який вже минув», - переконує  депутат "ЄС" у Львівській міській раді Юрій Моравецький.

Ситуація не з простих, адже людям вривається терпець. Так нещодавно у Львові представники малого бізнесу протестували з вимогою "відновити конституційне право на працю".

Через закриття підприємств на час карантину фізичні особи-підприємці повідомили про значні збитки і вимушене звільнення працівників та закриття бізнесу. Люди заявили, що вважають несправедливою ситуацію, коли великий бізнес при цьому лише збільшує прибутки. Як бачимо, бунтують не тільки Черкаси. А відсутність якісної комунікації та безсилля влади можуть призвести до жахливих наслідків.

Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.