Версія для друку

Остап Доскіч ініціює звернення до ЄБРР та інших міжнародних партнерів щодо кредитних канікул для Львова

Другий тиждень вся країна живе в умовах карантину через поширення смертельного коронавірусу. І якщо пересічні громадяни ще якось намагаються зводити кінці з кінцями, використовуючи свої заощадження, економіка, від цього навряд чи виграє. Не виняток і міська господарка. Тим більше, що Кабмін днями продовжив карантинні заходи ще на місяць. Якими будуть наслідки – буде видно вже згодом.

Зокрема, мова йде про комунальні проблеми, підготовку до наступного опалювального сезону, ремонти вулиць. Частина із них у Львові взагалі не має каналізацій або її потрібно міняти. На це потрібні кошти. А бюджет, у якому вони закладені, приймали ще наприкінці минулого року, коли про коронавірус та карантин ще й не чули. Тож грошей забракне, а зараз більшість робіт зупинені.

-        Маємо форс-мажорні обставини, - каже депутат від фракції «Європейська Солідарність» у Львівській міській раді, голова Комісії інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики Остап Доскіч. - І потрібно вже зараз думати, як будемо входити у наступний опалювальний сезон, які об’єкти робити перехідними, що ремонтувати, а що може почекати. Це колосальна робота. І поки ми «гасимо пожежу коронавірусу», насправді щодалі – то інших таких критичних ситуацій із господаркою міста буде не менше. Ми кожного року «вигризаємо» кошти для каналізування вулиць. Така ж критична ситуація і з очисними спорудами. Вже нині їх потужності бракує для потреб міста, а завтра ми матимемо узагалі катастрофу. 

Остап Доскіч вважає, що має бути створена онлайн-платформа, де можна було б приймати швидкі рішення для вирішення нагальних питань. Також має бути проаналізована і спрогнозована ситуація на випадок надзвичайних станів у місті.

Окрім того, місто також має чимало кредитних зобов’язань перед міжнародними партнерами. Тож Остап Доскіч ініціює звернення до ЄБРР та інших міжнародних партнерів щодо кредитних канікули для Львова. Зокрема, місто брало кредити на закупівлю транспорту і їх потрібно віддавати.

-        Над цим треба думати вже нині, - каже депутат. - Як мінімум, міська рада мала б підготувати листи до наших міжнародних партнерів щодо зменшення або скасування кредитних виплат у зв’язку із ситуацією у світі. Європейський Союз виділив 37 мільярдів євро на подолання наслідків пандемії коронавірусу. Нам потрібно зробити все, аби хоча б частина допомоги надійшла Україні.  Бо коли прийде час, коли нам потрібно буде обирати чи платити по кредитах, чи рятувати життя наших містян, купуючи необхідне медичне обладнання, матимемо критичну ситуацію.

Остап Доскіч переконаний, що багато проблем могли б вирішити саме депутати, адже вони – обрані людьми і представляють інтереси громади. Проте міська рада вирішила інакше і створила оперативний штаб з реагування на останні виклики без жодного народного обранця чи представників фракцій. До нього увійшли лише чиновники.

- Виходить, що депутати Львівської міської ради нині не впливають жодним чином на життєдіяльність міста, - каже Остап Доскіч. - І це є великою проблемою. Ми теж маємо згуртуватися навколо вирішення проблемних питань у місті, а не розділятися на «своїх» та «чужих». До прикладу, Комісія інженерного господарства, транспорту , зв’язку та житлової політики, яку я очолюю, могла б швидко і якісно напрацювати схему щодо роботи громадського транспорту у Львові. У мене було чимало ідей, як вирішити цю проблему, ми готові були організувати виїзне засідання комісії, долучатися до вирішення проблеми.

Окрім того, керівник фракції «Європейської Солідарності» у Львівській міській раді Петро Адамик днями скликав позачергову сесію міської ради, на якій ухвалили рішення щодо наповнення резервного фонду, який мав би невідкладно фінансувати усі необхідні потреби для закупівлі медичного обладнання та засобів захисту для медичних працівників міста. Адже, по-суті, самі лікарі нині стоять на передовій у боротьбі із вірусом і вони мають бути захищені.

Але не кращолю є ситуація і на державному рівні, вважає Остап Доскіч. Бо «під шумок» заходів із боротьби з коронавірусом, центральна влада «пропихає» багато потрібних їй питань. Це і дивні політичні призначення, які можуть призвести до переслідування «неугодних», і введення у переговорний процес бойовиків із правом підпису, і питання Закону про землю.

-  Але український народ - розумний і я переконаний, все розуміють і не готові «проковтнути» таку «наживку», - резюмував депутат.

Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.