×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Cкульптуру Квітки Цісик передали у музей співачки, що у школі № 54 м. Львова

Музей Квітки Цісик у середній школі № 54 м. Львова, яка носить ім’я американської співачки українського походження, поповнився ще одним цінним експонатом – скульптурою Квітки у повен зріст. Урочиста церемонія передачі скульптури відбулася днями у школі, що розташована на вулиці Квітки Цісик у Львова (бічною вул. Хвильового) за участю мецената, депутата Львівської міської ради Романа Грицевича, авторки скульптури Єлизавети Білоцерківець, директора, вчителів та учнів школи.

За словами Романа Грицевича, для музею велике  свято, адже він поповнився новим експонатом – скульптурою Квітки Цісик. Її виконала молода скульпторка Єлизавета Білоцерківець, яка є родом із Луганщини і дуже полюбила Квітку Цісик.

«Як бачимо, вийшов прекрасний твір. Ця скульптура символізує дух української нації, української пісні, бо Квітка – символ української пісні. Вона своє життя присвятила нам, нашій державі. Хочу подякувати Єлизаветі Білоцерківець за ту прекрасну роботу, яку встигли оцінити чимало людей, адже вона побувати у різних місцях – і у Львівській міській раді, і в театрі Марії Заньковецької. Тепер прийшла до музею і буде тут постійно знаходитися», - розповів Роман Грицевич.

Скульпторка Єлизавета Білоцерківець розповіла про те, що у неї виникла ідея такої роботи.

«Коли обирала тему для дипломної роботи, дізналася про таку постать, як Квітка Цісик, яку люблять в Україні, особливо в Західній. Тоді подумала, що було б добре зробити постать на повен зріст, бо такої скульптури Квітки ще немає. Ознайомилася з матеріалами, фотографіями, відео, як виглядала співачка. Вирішила зробити такий образ, який є на знаменитій платівці, де вона із букетом квітів у руках», - розповіла авторка скульптури.

Директор СЗШ № 54 Ростислав Пелещишин подякував скульпторці і меценатові, депутату ЛМР за таке поповнення для музею. «Діти звикли завжди бачити своїх кумирів, своїх героїв. Вони люблять бувати в музеї. Мистецьке поповнення дасть змогу уявляти їм, як Квітка виглядала на сцені. Вона ніби зійшла з цієї знаменитої альбомної фотографії, якою її побачило наше покоління. Якраз за цією фотографією ми собі уявляли, як вона виступає. Музика, яка буде звучати тут, у музеї, на уроках мистецтвознавства, даватиме можливість краще увійти у той чарівний світ української музики, уявити прекрасне звучання», - сказав Ростислав Пелещишин.

У школі сподіваються, що це не останнє поповнення музею, а що він і надалі ставатиме багатшим, докладнішим. У музеї, який, до речі, є єдиним музеєм Квітки Цісик у світі, містяться раритетні експонати – особисті речі Квітки Цісик (рукавички, чобітки, парфуми та ін.). Музей був відкритий 3 квітня 2011 року. Автором та меценатом його є депутат ЛМР Роман Грицевич. Тут зберігаються документи та фотоматеріали, які висвітлюють життя та творчий шлях співачки. Щораз поповнюють нові експонати - афіші концертів пам’яті Квітки Цісик, подарунки американського посольства. У планах на майбутнє – створити у Львові парк Квітки Цісик, співочу вулицю.

Координаторка музею Маргарита Савченко розповіла, що музей «легкий на руку» у відкритті нових талантів. «У нас у гостях була молоденька Оксана Муха, а тепер вона співачка, яка виграла гран-прі на першому міжнародному конкурсі співаків України. Не так багато часу пройшло, лиш 9 років, і вона стала «Голосом країни» - завдяки Квітці Цісик». Маргарита Савченко побажала молодій скульпторці творчих успіхів і висловила вдячність за цю роботу, «У Книзі записів один із гостей написав: «Дякуємо Богові за її чудовий голос, тому що її  пісні об’єднують українців на всіх континентах». Сьогодні ми маємо підтвердження того, що Квітка Цісик надихнула луганчанку Єлизавету зробити таку гарну скульптуру».

Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.