Версія для друку

УКРОП за цивілізований ринок землі, але без доступу іноземців

Фракція «Українського об’єднання патріотів УКРОП» у Львівській міській раді стурбована ситуацією, що складається навколо планів Кабінету Міністрів започаткувати в Україні ринок землі сільськогосподарського призначення. Відповідне звернення оголосив голова фракції Ігор Телішевський.

«Перш за все, хочемо наголосити, що ми переконані, що цивілізоване запровадження обігу сільськогосподарських земель в нашій країні сприяло б виведенню цієї сфери з тіні, захисту інтересів українських селян, зростанню їхнього добробуту та, зрештою, збільшенню темпів економічного зростання країни»

Проте, до Урядового проекту закону виникає дуже багато запитань:

Даним законопроектом не вдасться повноцінно досягнути декларованого прем’єр-міністром недопущення іноземців до набуття права власності на українську землю, адже у них залишається можливість де-факто набувати таке право через компанії, які вони створять на території України.

Викликає занепокоєння пропонована Урядом можливість безконтрольного зняття обмежень на зміну цільового призначення земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Ми переконані, що для належного захисту прав власників земельних ділянок сільськогосподарського призначення та уникнення ситуації скуповування таких ділянок за безцінь доцільно на момент відкриття ринку землі встановити нижню межу стартової вартості землі не на рівні нормативної грошової оцінки, а на рівні реальної ринкової вартості, з обов’язковим врахуванням ринкової вартості землі в країнах-сусідах (окрім пострадянських країн).

Формується загроза приватизації держави, зокрема найцінніших земель, які забезпечують продовольчу безпеку, і отримується право інших осіб, які не мають відношення до народу України, ставати власниками землі.

Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.