×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

У Львові відбудеться духовно-мистецька програма «Божий агнець»

4 листопада у Львівській опері відбудеться духовно-мистецька програма «Божий агнець». Про це повідомив Михайло Перун, директор Фундації «Андрей» на пресконференції, присвяченій серії заходів 30-річчю виходу УГКЦ з підпілля та блаженному Омелянові Ковчу.

У пресконференції взяли участь Високопреосвященний Владика Ігор Возьняк, митрополит та архиєпископ Львівський УГКЦ; Роман Грицевич, депутат Львівської міської ради, голова Клубу Української греко-католицької інтелігенції; Михайло Перун, директор Фундації «Андрей»; Микола Кулик, художній керівник Заслуженої капели України «Трембіта».

Михайло Перун, розпочинаючи пресконференцію, нагадав присутнім, про події 1989 року, коли УГКЦ вийшла з підпілля. Владика Ігор Возьняк розповів, як у травні 1989 року група священників поїхала до Москви і мали зустріч у Верховній Раді Радянського Союзу.

«Через те, що нас там не хотіли прийняти, ми оголосили голодування. На другий день ми мали вимушену зустріч, адже нас не хотіли приймати, казали, ми вам зателефонуємо. Я гадаю, ті події стали поштовхом. Тоді приїхав пан Хмара, Ірина Калинець, вони організували вірних нашої церкви і зробили акцію на підтримку виходу з підпілля української греко-католицької церкви».

Голова Клубу Української греко-католицької інтелігенції, депутат Львівської міської ради Роман Грицевич зазначив, що духовно-мистецька програма «Божий агнець» є знаковою для України.

«Мені надзвичайно приємно, що ми проводимо сьогодні важливу пресконференцію з нагоди духовно-мистецької програми «Божий агнець». Ця подія є для мене знаковою, бо йдеться про духовність нашого народу. Я хочу сказати, що я є наступником Івана Гречки, тепер він є Почесним президентом клубу греко-католицької інтелігенції. Цей захід є дуже великим, державного, всеукраїнського рівня. Крім цього, ми будемо погашати марку і поштівку із зображенням отців, владик, які були у 1989 році в Москві».    

Михайло Перун підкреслив, що сьогодні ми маємо недостатні дослідження про те, що зробила ця невелика кількість людей, щоб церква вийшла з підпілля. «Це можемо вважати початком Незалежності України, я б казав, що це був перший майдан, коли українці у Москві кинули виклик великій тоталітарній системі. Це є початок великих зрушень».

Микола Кулик, художній керівник Заслуженої капели Україна «Трембіта» розповів про те, як задумувалась і втілювалась мистецька програма.

«Десь в червні місяці до Львова приїздили сестри Тельнюк. Ми мали цікаву розмову, творчість сестер є різнопланова, Леся пише музику сама. Я почув їхню нову програму і мені спала думка про співпрацю. Я теж є членом клубу греко-католицької інтелігенції, тож ми вирішили з паном Романом Грицевича запропонувати владиці Ігорю провести такий захід в рамках святкування 30-річчя виходу УГКЦ з підпілля. Ораторія буде супроводжуватись відеорядом, вона матиме цікаве наповнення. Це велика постановка, до організації якої залучено багато людей. Щодо музики, хочу сказати, що вона є дуже мелодійна, гратиме великий симфонічний оркестр, ще буде сучасна ударна установка, перкусія».  

Нагадаємо, духовно-мистецька програма «Божий агнець» відбудеться 4 листопада о 18.30 у Львівській опері.

Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.