Версія для друку

Максим Коляда і його друзі – про флорбол у Львові та про успіхи наших спортсменів в інших видах спорту у травні

Флорбол — командний вид спорту. Один з різновидів хокею, грається ключкою і пластиковим м’ячем. Мета гри: забити м’яч у ворота суперника. Це все ще новий для вас вид спорту? Ви все ще думаєте, чи запам’ятовувати його назву? Але попереду – довге літо, яке закликає до  активного стилю життя і командних ігор з друзями. Ваші діти будуть у захваті, якщо саме ви навчите їх новому спорту, а головне – ще й пограєте з ними!

Де це зробити у Львові професіонально? Про це нам розповість депутат ЛМР Максим Коляда трішки згодом, а поки – історія. Флорбол народився у Швеції в 70-их роках минулого століття і швидко здобув популярність в Європі. На сьогодні Міжнародна федерація флорболу (МФФ) об’єднує флорбольні федерації 49 країн, що значно укріпило позиції флорболу у всьому світі, у тому числі в США, Канаді, Японії, Індії, Сінгапурі і Австралії. Найбільш розвинута структура цього виду спорту у Швеції. У флорбол грають усі верстви населення. Є команди бізнесменів, викладачів, школярів, пожежників, поліцейських.  Перший чемпіонат світу з флорболу серед чоловіків відбувся у 1996 році. Сьогодні на кожному континенті земної кулі існує хоча б одна флорбольна асоціація, у тому числі в Африці, де перша національна федерація з флорболу була створена у Сьєрра-Леоне. У лютому 2008 року флорбол отримав визнання Міжнародного олімпійського комітету (МОК). Можливо, вже у 2020 році флорбол увійде в програму літніх Олімпійських ігор.

  • Максиме, як ти думаєш, чому більшість командних видів спорту народилися саме в Північно-Західній Європі?
  • На це є досить проста і прагматична відповідь: індустріальна революція. Так! Це її вплив! Ріст промисловості, зростання інтенсивності праці – у людей з’явилася потреба релаксу, перезарядки, для того, щоб ти зміг відключитися і перезавантажитись. Для людей розумової праці, для підприємців – потрібна була фізична перезарядка, яка б дала змогу потім з новими силами ефективніше працювати. Коли виникає потреба – людина завжди шукає вирішення задоволення цієї потреби. З точки зору психології, спорт – це є довготривалий спосіб підвищення твоєї ефективності. Це – відключення від монотонної чи виснажливої праці.
  • Але ж є купа видів спорту, які подібні на флорбол? Чому це – окремий спорт?
  • Підказка відповіді у тому, де народився цей вид спорту) У скандинавів – дуже популярний хокей. Загалом у Європі – футбол. Але досить суворий клімат і часті зміни погоди Північної Європи змусили людей шукати вид спорту, який «нагадував» би їм вже відомий і улюблений, але в який можна було грати цілий рік – у залі. Як «хокей, в який можна грати влітку», але без прив’язки до відкритих майданчиків із складними дорого-вартісними покриттями.
  • Як ти прийшов у цей спорт і чому долучився до заснування у Львові?
  • Я з друзями грав у все – баскетбол, футбол, гандбол – але одного разу, у літньому таборі, гості і колеги з Європи познайомили нас із флорболом. Ми навіть клюшки такі перший раз у житті в руках тримали! Комплект цих клюшок нам залишили – подарували. І якось, після чергової гри, у роздягалці, ми просто сказали: А чому б нам не створити з нуля вид спорту, в якому все б було зроблене по-новому – без корупції, домовленості і упереджень? І – почалося: оформлення, заснування, пробивання в Міністерстві, пошук однодумців по усій Україні.
  • У вас все ще багато фінансових труднощів. Як би мало бути в ідеалі?
  • Дозволю собі порівняти з досвідом європейського спорту: спонсорська підтримка, державна і підприємницька діяльність клуба. Так там працює – на трьох китах. Але державна підтримка завжди вагома і стабільна. Особливо, якщо мова йде про дитячий спорт. Особливо – якщо він стає олімпійським.
  • Які ваші здобутки у цьому році?
  • На десятиріччя львівського клубу ми подарували собі перемогу: «Лемберг» став Чемпіоном України у чотирьох номінаціях – у Вищій лізі серед чоловіків, у Першій лізі і дві серед юніорів. По суті, зараз переможцями стали ті, хто колись прийшов до нас 10-12 річними. Вони вже у збірній і передають досвід молодшому поколінню.

В Україні національна асоціація  флорболу була створена в 2005 році. У Львові захоплення цим видом спорту розділили зі світом у 2009 році, коли була заснована Львівська обласна федерація флорболу. Назва дорослої команди, «Лемберг», виникла в травні 2009 під час поїздки на перші  свої змагання на «Кубок Києва», згодом так був названий флорбольний клуб. Юніорська команда два роки виступала під назвою «Гладіатори», а після «Кубку янтаря» у вересні 2012 року також була перейменована на «Лемберг».

Роман Лозинський, голова Львівської обласної федерації флорболу, розповів: «Уже п’ятий  рік поспіль флорбольний клуб «Лемберг» організовує змагання також в аматорській лізі. Родзинкою змагань є те, що навіть не маючи команди, ви можете прийти та спробувати свої сили у такому цікавому виді спорту як флорбол. Для цього достатньо мати лише спортивну форму. Іншими атрибутами ми забезпечимо».

Щоб зрозуміти, чим живе сьогодні флорбол у Львові, ми зустрілися з нашою професійною командою.

- У зв’язку з довгим флорьольним сезоном та постійними тренуваннями голова спортсмена втомлюється від однакової діяльності(флорболу),то ми намагаємся залучати різні ігри та інші спортивні дисципліна такі як футбол, баскетбол , фрізбі та інші. Це – частина тактики підготовки команди.

  • Якщо наші читачі хотіли б віддати свою дитину на цей вид спорту, куди можна звертатись? А якщо доросла людина хоче пограти?
  • Ми маємо секції в різних районах міста. Тому батьки можуть вибрати куди саме віддати свою дитину. Це райони: Наукова, В. Великого, Сихів, Чорновола. Якщо доросла людина хоче пограти, то вона може приєднатися до участі в Аматорській Лізі, яка проходить щомісяця. Ми надаємо ключку і необхідний інвентар. Людині потрібно мати лише спортивну форму (кросівки і костюм, або шорти) і хороший настрій. Залежно від бажання людини: вона може займатися для отримання позитивних емоцій ,активного відпочинку або ж розвитку в професійному напрямку. Знаєте, як ми жартуємо? «Будьте обережні! Спробувавши флорбол один раз, ви можете вже не покинути ніколи)».

До розмови доєднується тренер команди до 13-ти років – «Лемберг Титани» (ю-13), Чемпіон Вищої Ліги України Ілик Володар:

- Секція з флорболу є платною, але хотілось б, щоб більше дітей просто грали в цей чудовий вид спорту безплатно. Тому останній місяць займаюсь інтенсивними діалогами за впровадження цього виду на уроки фізкультури. Вже зараз відомо, що  З вересня 5(!) шкіл в місті гратимуть вже флорбол на уроках за затвердженою навчальною програмою. Попереду – робота з побудови нової схеми розвитку фізичної культури в місті.

Стосовно результатів розвитку спорту – найбільше знає Антон Нікулін, начальник Управління молоді та спорту ЛМР.

  • Антоне, крім перемог наших команд з флорболу, чим ще потішили рідне місто львівські спортсмени?
  • Є чим пишатись! Лише у травні:
  • Олександр Петрів у китайському Пекіні на етапі Кубка світу з кульової стрільби посів шосте місце у швидкісній стрільбі з пістолета, що дозволило йому кваліфікуватися на Олімпійські ігри 2020-го року, що відбудуться в Токіо, Японія;
  • Львівські «Кажани» стали чемпіонами України з волейболу;
  • Жанна Наумова - чемпіонка молодіжного Кубка Європи зі стрільби з луку;
  • Софія Прийма на Чемпіонаті світу серед молоді до 23 років з крос-триатлону здобула срібло;
  • на етапі Кубка світу з параолімпійського фехтування Демчук Андрій і Морквич Наталія привезли срібло.
  • Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.