×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Закон вимагає - українською!

Навчання в комунальних закладах має вестись українською відповідно до ст. 7 Закону України «Про освіту». При цьому досі у Львові функціонує 6 шкіл із мовою навчання національних меншин: № 6, 17, 45, 52, 10, 24.

За неофіційними даними управління освіти ЛМР, лише 40 відсотків предметів у таких школах викладають українською. Хоча відповідно до ст. 7 ЗУ «Про освіту» саме класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини мали б створюватись поряд із державною мовою, а не навпаки.  В законі чітко вказано: «Мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова. Особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах освіти для здобуття дошкільної та початкової освіти, поряд із державною мовою, мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується шляхом створення відповідно до законодавства окремих класів (груп) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою і не поширюється на класи (групи) з навчанням українською мовою».  

Зважаючи на важку соціально-політичну ситуацію в країні, важливо забезпечити поступовий перехід усіх закладів освіти Львова на українську мову викладання, як основну. Відтак, депутатка ЛМР від Галицької партії Юля Гвоздович вимагає від управління освіти пояснити цю ситуацію, що склалась у цих львівських закладах.

 Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.