Версія для друку

Веремчук вимагає від прокуратури надати інформацію про розслідування подій у "Ніч гніву"

24 січня під час сесії Львівської міської ради керівник фракції «Народний контроль» та ГФ «Народна Самооборона» Львівщини Валерій Веремчук закликав на наступне засідання ради запросити представників правоохоронних органів і прокуратури, щоб вони доповіли про хід розслідувань подій у Львові взимку 2014 року.

Зокрема, він наголосив, що попри те, що минуло 5 років, львів’яни досі не знають, хто намагався спровокувати безлади у місті, хто стоїть за погромами у міліцейських відділках, приміщеннях СБУ і прокуратури, вибухами на базі «Беркуту» на вул. Тролейбусній, коли загинули дві людини. А ще були спроби зачищення Євромайдану, блокування виїзду активістів у Київ.

«Ми добре пам’ятаємо, що Львів був на межі нервового вибуху. Емоції били за край у кожного. Але водночас було розуміння, наскільки важливо зберігати порядок у і не допустити хаосу у місті. Саме в той час була сформована «Народна Самооборона» Львівщини, активісти якої патрулювали вулиці Львова, щоб за повної відсутності міліції не втратити безпеку у місті. І вже тоді і серед активістів, і серед правоохоронців була інформація, що безлад, наголошую, саме безлад, а не протести проти дій тодішнього режиму, намагалися спровокувати спеціально завезені до Львова невідомі особи. Однак, хто це був і чи були вони взагалі – невідомо і донині. Суспільство не знає, хто насправді стояв за цими збуреннями, хто палив кримінальні справи, виносив зброю, де вона зараз», – наголосив Веремчук.

На його переконання, львів’яни нарешті мають отримати відповіді на свої питання, а винуватці відбути справедливе покарання.

«Слова «за що стояв Майдан» – це не банальність. Бо Майдан стояв за справедливість, чесність, за правову державу. Відтак закликав керівництво ради, колег на наступне пленерне засідання, що заплановане на 14 лютого, запросити у сесійну залу представників правоохоронних органів, прокуратури. Щоби тут, публічно, вони доповіли про хід розслідувань кримінальних справ, відритих за результатами подій взимку 2014 року», ­– повідомив Валерій Веремчук.

Менш ніж за місяць уся Україна вшановуватиме пам’ять Героїв Небесної Сотні. Пам’ять тих, чиї вбивці й досі не покарні. І притягнення до відповідальності злочинців – і організаторів, і безпосередніх виконавців кривавого розстрілу – залишається однією з найгостріших вимог українців.

Утім п’ять років тому у Львові також відбулися події, до яких у суспільства багато питань. І  наразі жодних відповідей.

Ніч гніву. Захоплення і погроми у міліцейських відділках, приміщень СБУ і прокуратури. Знищені у вогні кримінальні справи, викрадена бойова зброя, підбурення підлітків палити і трощити. А ще вибухи на базі «Беркуту» на вул. Тролейбусній, де загинули дві людини. Спроби зачищення Євромайдану, блокування виїзду активістів у Київ.

Львів був на межі нервового вибуху. Емоції били за край у кожного з нас – гнів, обурення, злість. Але водночас було розуміння, наскільки важливо зберігати порядок у і не допустити хаосу у місті.

Нагадаю, що саме в той час була сформована «Народна Самооборона» Львівщини. Групи активістів патрулювали вулиці Львова, щоб за повної відсутності правоохоронних органів, не втратити безпеку у місті. В найбільш критичний момент львів’яни змогли самоорганізуватися. 

Я був безпосереднім учасником тих подій. Був свідком тих захоплень. Разом із товаришами стримували гарячі голови, які були готові піддатися на провокації. Адже вже тоді і серед активістів, і серед правоохоронців була інформація, що безлад, наголошую, саме безлад, а не протести проти дій тодішнього режиму, намагалися спровокувати спеціально завезені до Львова невідомі особи. Однак, хто це був і чи були вони взагалі – невідомо і донині. Суспільство не знає, хто насправді стояв за цими збуреннями, хто палив документи, виносив зброю, де вона зараз.

Я нічого не забув, мені небайдуже. Як небайдуже тисячам і тисячам львів’ян, які також усе пам’ятають. І суспільство нарешті має отримати відповіді на свої питання. Винуватці повинні отримати справедливе покарання. Бо саме за це стояв Майдан – за справедливість, чесність, за правову державу.

Відтак прошу, аби на наступне пленерне засідання, що заплановане на 14 лютого, запросити у сесійну залу представників правоохоронних органів, прокуратури. Щоби тут, публічно, вони доповіли про хід розслідувань кримінальних справ, відритих за результатами подій взимку 2014 року.

Майдан – це наша історія. Майдан – це те, що ми пережили, але не відболіли. І наше завдання зробити все, аби в цій історії не було білих плям.

 Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.