×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

У Львові пропонують навчати школярів надавати першу долікарську допомогу

Депутатка Уляна Пак пропонує розробити і впровадити міську Програму навчання практичних навичок з надання невідкладної (екстреної) медичної допомоги. Відповідне звернення вона зробила на останньому пленарному засіданні.

На думку Уляни Пак, вчитися надавати невідкладну допомогу необхідно починати ще в шкільні роки. Однак, курс невідкладної медичної допомоги, окрім теоретичних занять обов’язково повинен передбачати здобуття практичних вмінь. Тому вона пропонує залучати до навчань сертифікованих тренерів та лікарів-реаніматологів, застосовувати необхідне навчальне обладнання та матеріали (манекени, бинти, жгути тощо), проводити інформаційні кампанії та інше.

«Нещасні випадки, травми та хвороби можуть трапитися з нами раптово і в будь-якому місці. Тому, оперативність надання допомоги до приїзду медиків часто залежить від людей, котрі знаходяться поруч з постраждалими, особливо якщо вони володіють навичками надання першої допомоги», - говорить депутатка фракції БПП «Солідарність» у Львівській міській раді Уляна Пак.

За словами виконавчого директора Британської Серцевої Фундації, Саймона Джіллеспі, навчання учнів навичкам надання екстренної допомоги могли б врятувати тисячі життів.

«Життя марно втрачаються від серцевих приступів щодня через те, що недостатньо людей мають навички чи впевненість виконати серцево-легеневу реанімацію. Необхідно зробити ці курси частиною освіти кожної дитини», говорить  експерт. (https://firstaidforlife.org.uk/should-first-aid-taught-schools/)

У запиті Уляни Пак сказано, що окрім школярів, сертифіковані тренери мають проводити такі навчання і для вчителів, батьків, а також для працівників комунальних закладів (ЦНАПів, відділів соціального захисту), які щодня безпосередньо працюють із мешканцями Львова.