×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

На допорогових закупівлях «комунальники» втратили понад 6 млн грн для бюджету

Через збільшення порогу, що звільняє комунальні підприємства «Львівводоканал», «Львівтеплоенерго», «Львівелекротранс» та «Залізничтеплоенерго» від проведення конкуретних торгів при закупівлях,  Львів лише у 2017 році потенційно втратив понад 6 млн гривень.

Такі дані наводить представник бюджетної комісії Львівської міської ради, керівник фракції «Народний контроль» Валерій Веремчук із посиланням на Центр громадського моніторингу та досліджень, що надіслав депутату відповідне звернення.

«У 2016 році можна допорогові закупівлі без конкурсів були можливі, якщо йшлося про суму у 50 тисяч гривень на товари і 500 тисяч – на роботи. Втім у квітні 2017-ого Виконком вніс зміни до свого рішення «Про здійснення електронних закупівель у м. Львів», піднявши пороги до 1 мільйона гривень на товари та 5 мільйонів гривень на роботи. Також були впровадженні винятки, які дозволяли оминути конкурси. У результаті, з травня 2017 року 92% усіх допорогових закупівель на загальну суму у  79,7 мільйонів гривень відбувалися через підписання прямих угод з підприємцями. І лише 8% закупівель пройшли через торги. У грудні цей відсоток узагалі опустився до рівня 1,9%», – говорить Веремчук.

За його словами, прямі угоди з підприємцями можуть містити корупційну складову, адже невідомі критерії, за якими замовники обирають котрагента, невідомо, чи була запропонована вартість найбільш економічно вигідною.

«Експерти Центру громадського моніторингу та досліджень вирахували, що в середньому річна економія  від конкуретних торгів при допорогових закупівлях у структурі ЛМР становить близько 8%. Тож якби комунальники, замість укладати прямі договори, проводили конкурси, то могли б зекономити понад 6 мільйонів гривень для бюджету міста. З огляду на те, що «Львівводоканал», «Львівтеплоенерго», «Львівелекротранс» та «Залізничтеплоенерго» вибирають у свої статутні фонди шалені гроші, то таке нехтування можливою економією виглядає дивним і безгосподарним», – переконаний Веремчук.

Депутат звертатиметься до Виконкому з проханням переглянути своє рішення та зменшити суми, що дозволяють допорогові закупівлі без проведення конкурсів.