Версія для друку

Сергій Івах звернувся до Верховної Ради щодо врегулювання законодавства у сфері викупу майна для суспільних потреб

На сьогоднішньому пленарному засіданні ЛМР депутат Сергій Івах зачитав звернення до народних депутатів ВР з Львівщини. У зверненні просять розглянути можливість внести зміни до ЗУ «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності».

Депутат просить доповнити норми ст.15 Закону додатковими підставами для примусового відчуження об’єктів нерухомого майна під розміщення: дошкільних навчальних закладів, шкіл, стадіонів та інших об’єктів спортивно-оздоровчої інфраструктури.

Додамо, що зараз у цьому законі виключними підставами для відчуження майна такої норми немає.

Статтею 15 Закону встановлено, що без згоди власника об’єктів на викуп, їх можна відчужити у судовому порядку у державну чи комунальну власність з мотивів суспільної потреби під розміщення:

  • об'єктів національної безпеки і оборони;
  • лінійних об'єктів та об'єктів транспортної і енергетичної інфраструктури (доріг, мостів, естакад, магістральних трубопроводів, ліній електропередачі, аеропортів, морських портів, нафтових і газових терміналів, електростанцій) та об'єктів, необхідних для їх експлуатації;
  • об'єктів, пов'язаних із видобуванням корисних копалин загальнодержавного значення; об'єктів природно-заповідного фонду;
  • кладовищ.

Саме через цей вичерпний перелік, точніше відсутність у ньому необхідної норми, Львівська міська рада програла суд і не змогла повернути громаді майно стадіону «Сільмаш».

«Вказані зміни до Закону вдосконалять процедуру відчуження об’єктів нерухомого майна для суспільних потреб та забезпечать для органів місцевого самоврядування можливості і засоби для задоволення конституційних прав та інтересів мешканців міст щодо здобуття освіти (в т.ч. дошкільної), заняття фізичною культурою, реалізації різноманітних спортивних і соціальних проектів», - сказав Сергій Івах.

Нагадаємо, що для збереження та розвитку спортивної інфраструктури міста Львівська міська рада прийняла ухвалу від 18.05.2017 №1983 про викуп для суспільних потреб ряду об'єктів нерухомого майна в юридичної особи.