Версія для друку

Львівські депутати підтримали звернення укропівця щодо зниження цін на товари та послуги

Економічна ситуація, яка сьогодні склалась у нашій державі, найболючіше відбивається на найменш незахищених верствах населення. Таку позицію на сесії Львівської міської висловив депутат від фракції "УКРОП" Іван Гринда. Та звернуся до прем'єр міністра України Володимира Гройсмана  з проханням внести зміни до відповідних законодавчих актів щодо зниження податку на соціальні продукти харчування, товарів та послуг. Звернення підтримало 42 депутати міської ради.

"Ця ініціатива впевнені буде радо сприйнята не тільки усіма громадянами держави, а і продемонструє європейський вектор розвитку соціальної політики країни.  Споживчий кошик, що оприлюднив Кабінет Міністрів для населення, не відповідає реаліям та залишається нездійсненним. Так найбільш незахищені верстви населення обуренні недоступністю елементарних продуктів харчування, що може призвести до соціального вибуху", - наголосив укропівець Гринда.

За даними Організації Об’єднаних Націй, станом на 2017 рік за межею бідності проживає понад 80 відсотків українців. 

Середньостатистична українська сім’я витрачає на продукти понад  54% сімейного бюджету, до прикладу у Румунії – на продукти харчування витрачається 28% сімейного бюджету, у Литві – 25 %, Болгарії – 20 %. Жителі Німеччини витрачають на продукти не більше 12 % сімейного бюджету.

​Ставка ПДВ у 20% на продукти харчування в Україні – одна з найвищих на території Європи та діє усього в декількох в основному колишніх постсоціалістичних країнах. У більшості країн Європи середні ставки ПДВ становлять, до прикладу:   в Італії – від 4 до 10%, у Польщі – 5% у Нідерландах – 6%, у Німеччині – 7%, у Словаччині – 10%. Застосовуватися знижені ставки можуть не тільки до продуктів харчування, а й до інших, переважно соціально орієнтованих, товарів і послуг.