×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Депутати фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Львівський міськраді стали на захист місцевого самоврядування

Центральна влада заявляє про проведення реформи децентралізації. При цьому Мінрегіонбуд підготував законопроект, який нівелює основи місцевого самоврядування. Депутати Львівської міської ради від «Об’єднання «Самопоміч» ініціювали звернення до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра та Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування із проханням не допустити розгляду та прийняття Законопроекту «Про здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України» у пропонованій урядом редакції.

Місцеве самоврядування – це можливість територіальних громад самостійно вирішувати локальні справи. Прийняття вказаного законопроекту не лише зупиняє реформу децентралізації, а руйнує самостійність місцевого самоврядування, підпорядковуючи його керівникам держадміністрацій.
Понад два роки в Україні триває реформа децентралізації влади та процес об’єднання територіальних громад. Ці реформи виглядають доволі бутафорними на тлі законопроекту щодо державного контролю за рішеннями органів місцевого самоврядування. Він встановлюватиме абсолютну владу голів держадміністрацій на місцях. Слід нагадати, що голови держадміністрацій є прямими намісниками президента. Запропонований урядом законопроект перетворює реальну фінансову самоврядність та інші досягнення децентралізації на декларативні.
«Прийняття такого закону повністю знівелює реформу децентралізації, обмежить права і роботу органів місцевого самоврядування. Голови державних адміністрації, не лише обласних, а й районних отримають право зупиняти дію наказів, рішень, ухвал, розпоряджень органів місцевого самоврядування.
Цей законопроект потребує публічного обговорення та створення нової редакції законопроекту із залученням асоціацій органів місцевого самоврядування, експертів з місцевого самоврядування, науковців  та безпосередньо представників місцевих рад», - розповів Олег Береза, депутат Львівської міської ради від «Об’єднання «Самопоміч».
Місцеві державні адміністрації зможуть відхиляти «невигідні» державі чи безпосередньо губернатору рішення. Адже, навіть у випадку, якщо суд не знайде достатніх підстав для визнання правового акту незаконним, діяти рішення не буде упродовж усього часу судового розгляду, який може тривати достатньо довго.
Окрім самої мети позбавити органів місцевого самоврядування частини повноважень, очевидною є недосконалість законопроекту і в інших аспектах, зокрема:

  • Місцеві держадміністрації не володіють ні фаховими, ні кадровими ресурсами для виконання непропорційно широких функцій контролю у різних сферах. При цьому законодавчо не передбачено жодної відповідальності за нанесення збитків місцевому самоврядуванню неправомірним зупиненням рішень, отже держана влада прогнозовано зловживатиме правом на зупинення прогресивних рішень.
  • Передбачена можливість зупинити навіть наказ департаменту чи управління, а не лише рішення місцевої ради чи виконкому, що несе загрозу цілком «паралізувати» роботу відповідних органів місцевого самоврядування.
  • Пропонований спосіб контролю не містить альтернативи та можливості внесення зауважень на рішення органів місцевого самоврядування, з тим, щоб надати можливість місцевим радам виправити недоліки. Таким чином, інструмент не спрямований на ефективну взаємодію державної влади та місцевого самоврядування чи забезпечення законності рішень, а лише на посилення впливу державної адміністрації на орган місцевого самоврядування.