×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

В УКРОПІ наголошують: підвищення тарифів на сміття у Львові у 2,2 рази – неприпустиме та необґрунтоване

З першого вересня рішенням виконкому Львівської міської ради тариф за вивезення сміття для населення у місті Львові зросте у 2,2 рази. Депутати міської ради від УКРОПу вважають, що таке стрімке підвищення не тільки економічно не обґрунтоване, але й може викликати хвилю громадського обурення.

Голова фракції УКРОПу в Львівській міській раді Ігор Телішевський, який, власне, перший оприлюднив на своїй сторінці у фейсбуці інформацію про наміри міської ради Львова вирішити сміттєві проблеми шляхом підвищення в 2,2 рази тарифу, зазначив: «Ми проти такого різкого підвищення тарифів. Жодного економічно обґрунтованого розрахунку його підняття у 2, 2 рази ми так і не побачили. Під час засідання міськвиконкому нам говорили, що, мовляв, треба платити додаткові кошти на виконання сміттєвого меморандуму з обласною адміністрацією, але в тому ж «меморандумі» про стрімке підвищення цієї послуги для населення взагалі не йдеться. Так міській раді треба відшкодовувати майбутні збитки, але чи обґрунтоване підвищення в понад два рази? Чому всі десятилітні сміттєві проблеми мерії вкотре перекладають на плечі звичайних мешканців? Хто буде компенсувати ті самі незручності для населення, коли львів’яни протягом року сплачували за вивезення ТПВ, а воно далі місяцями лежало перед будинками та шкодило здоров’ю цих мешканців? Де, передбачений рішенням сесії Львівської міської ради, аудит використання коштів на вивезення ТПВ за минулий рік? 
Лише коли ми побачимо результати цього аудиту, коли відповідні органи проаналізують, нададуть оцінку діяльності сміттєперевізників та використанню бюджетних коштів за минулий рік – ми зможемо говорити про поступове підняття тарифів на вивезення ТПВ. Також незрозуміло, чому для одного перевізника вивіз кубометра сміття коштує одні гроші, для іншого – інші. Чому цю різницю доводиться покривати простому львів’янину. Станом на вересень підвищення тарифу у 2,2 рази економічно необґрунтоване та неприпустиме», - зазначив Ігор Телішевський.

Для довідки: щомісячний тариф на вивезення сміття для населення у м. Львові становить близько 70 коп. за 1 м2 площі квартири. Ця сума може коливатися, залежно від перевізника, який вивозить сміття з того чи іншого району. При підвищенні тарифів ця сума може зрости більше ніж удвічі, відповідно до 1,40 грн-1,60 грн. за 1 м2.