×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

На місці скверу хочуть звести розважальний комплекс

Громада вулиці О. Кульчицької об’єдналась і протестує проти скандального будівництва

Мешканці вулиць Кульчицької, Петлюри, Садової та Кульпарківської обстоюють свій громадський простір. Мешканці вулиці Кульчицької зібралися на толоку, аби очистити сквер, що біля церкви Усіх Святих українського народу. Тут вони проводять своє дозвілля, зустрічаються на релігійні свята. 

Для об’єднання були і не дуже приємні причини. Депутат Львівської міської ради, мешканка цього мікрорайону, яка вийшла на толоку разом зі своїм чоловіком та двома дітьми, Уляна Пак розповіла: «Нас об’єднала небезпека. Місце, де відбувається храмове свято, де освячують паски чи просто відпочивають після робочих буднів люди, може бути повністю забудоване величезним комплексом, який планують розмістити на площі понад один гектар. Сьогодні ми прийшли сюди для того, щоб висловити свою позицію і сказати, що громада проти будівництва, хоче використовувати цей простір за призначенням – для того, щоб гуляти тут зі своїми дітьми, відпочивати чи дихати свіжим повітрям у зелених зонах, яких не так багато залишилося у місті».

Мешканці вийшли на толоку прибрати сквер. Таким чином хотіли показати, що вони проти будівництва. Громада хоче запустити процес облаштування скверу на цій території. Активісти зареєстрували електронну петицію і звернулися з нею до Львівської міської ради.

У середу, 2 серпня, відбудеться громадське слухання щодо будівництва на території громадського простору на вул. О. Кульчицької, 18. На них запросили представників Львівської міської ради – управлінь архітектури, землеустрою, юридичного, де мешканці хочуть почути відповіді на запитання, які їх хвилюють щодо цього скандального будівництва, довкола якого вже чимало судових справ.

Люди готові використовувати всі інструменти, які зараз має громада: громадські слухання, електронні петиції. Уляна Пак теж готуватиме свій проект ухвали, який передбачатиме облаштування скверу. «Ми активні. Мене тішить те, що ми єдині. Тішуся з того, що живу поруч із такими свідомими і небайдужими людьми. Деколи, коли йду вивішувати оголошення, бачу, що мешканці це зробили швидше за мене. Це надихає», – говорить депутатка.

Уляна Пак детально розповіла про історію так званого будівництва, яка тягнеться від 2007 року. Тоді Львівська міська рада проголосувала першу ухвалу на виготовлення проекту земле­устрою. За проектними пропозиціями, тут, на території понад один гектар, хочуть спорудити спортивний комплекс з готелем, рестораном, паркінгами. Ця ухвала з’явилася відразу наступного дня після того, як звернулися за дозволом. Насторожують такі швидкі темпи, з якими вона приймалася. «Такі дуже швидкі строки не притаманні Львівській міській раді, оскільки для того, щоб розглянути питання, передує певний тривалий процес, процедура є тривалою – розгляд у комісіях, у виконавчих органах влади, формування порядку денного сесії. Зараз планується винесення на затвердження цього проекту і надання в оренду земельної ділянки. Мені це дивно, і я хочу отримати відповіді від виконавчих органів, яким чином це так відбулося», – розповідає Уляна Пак. Минуло майже десять років. Перша ухвала втрачає свою силу у грудні цьогоріч. Небезпек багато, але основна в тому, що в місті і так мало зелених зон. Це ще одна зелена зона, яка може бути зруйнована і забудована всупереч волі громади.

Прийшла на толоку мешканка будинку №14 на вулиці О. Кульчицької Катерина Гула, яка працює вихователькою у дитячому садочку і ніколи не була байдужою до соціальних питань. Пані Катерина розповідає: «Цей сквер ми використовуємо для різних культурних і релігійних заходів. От нещодавно був празник Усіх Святих українського народу. Громада зібралася у цьому сквері. Щоправда, буває й інакше. Після того, як тут посидить дехто, сідати не хочеться на ту лавочку. Але я переконана, коли громада стане горою, то доб’ється свого. Ми хочемо, щоб тут була алея Героїв Небесної сотні і тих молодих львів’ян, які загинули зараз на війні. По обидва боки цієї алеї будуть рости квіти. Сюди мали б діти приходити на екскурсії, де їм проводитимуть відкриті уроки, тут їм показуватимуть, як добиватися свого». «Ми маємо молодим показувати приклад, як боротися разом», – переконана львів’янка. Разом із старшими на толоку вийшло чимало дітей. При цьому вони працювали не менш старанно. Каролінка прийшла з мамою на початок толоки, вона вигрібала сміття з-під кожного дерева і розповідала: «Я маленька, тому можу всюди залізти, щоб зібрати все сміття».

 

ФотоДепутатові ЛМР Уляні Пак допомагав прибирати син Марко.

 

За матеріалами газети “Високий Замок».