×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

У Львові хочуть відбудувати знищену церкву на Богданівці

У Львові ініціюють відбудову церкви, що у першій половині ХХ ст. діяла на Богданівці. Храм, який зводили на землі, подарованій Митрополитом Андреєм Шептицьким, було знесено у 60-х роках минулого століття.

«Збудована зусиллям греко-католицької громади Богданівки церква з’явилася у 1918 році. Землю під будівництво церкви подарував Митрополит Андрей Шептицький, який посвятив новий храм, що отримав назву Св. ап. Андрія і св. Володимира», - говорить ініціатор відновлення храму, депутат фракції «Народний контроль» у Львівській міській раді Анна Мармуляк.

У 1946 році церкву на Богданівці відібрали у громади, а останнього греко-католицького священика о.Йосифа Поберейка заслали в Сибір. Повністю храм знищили у 60-х роках ХХ ст.

Також Анна Мармуляк звернула увагу на те, що приблизно у той час, коли зводили церкву на Богданівці, у цій частині міста зʼявився і стадіон відомий сьогодні як «Львівхімсільмаш». Тоді він носив назву Робітничого Клубу Спортивного– грище РКС.

«Стадіон ще існує, хоч і в занедбаному стані. Він розміщений у мікрорайоні із 10-тисячним населенням. Мікрорайон активно забудовується багатоповерхівками, але, не враховуються духовні і спортивні потреби громади. Вулиця Уляни Кравченко, яка з 1928 до 1946 року називалася Церковною, могла б поєднати місце, де була знесена церква, з новозбудованим храмом навпроти вулиці на земельній ділянці на вул. І.Сулими біля споруди стадіону», - переконана депутат.

Відтак депутат пропонує організувати робочу групу, діяльність якої буде спрямована на розробку проекту відновлення церкви і облаштування стадіону із врахуванням потреб для занять паралімпійців та маломобільної групи населення, а також громадського простору. Також передбачити кошти для проектно-кошторисної документації та капітального будівництва спортивного комплексу.

Вперше письмова згадка про Богданівку зустрічається в книзі запису контрактів на купівлю-продаж, оренду, заставу та ін. майнових договорів, складених міщанами міста Львова під 1781 роком.
Назва Богданівки, яка виникла в кінці ХVІІІ століття в північно-західній частині міста Львова, як прийнято вважати, походить від першого заможного землевласника на цих теренах Бернарда Богдановича, який був вірменином.
Не можна оминути увагою факт, що від початку ХХ століття в українському середовищі міста Львова, а також в значної частини мешканців Богданівки, яку становили українці, панувала інша версія виникнення назви цього поселення. Її пов’язували з іменем Богдана Хмельницького, війська якого двічі облягали Львів у середині XVII ст. й чиє ім’я було одним із символів українського національного відродження.
Збудована зусиллям греко-католицької громади Богданівки церква з’явилася у 1918 році. Землю під будівництво церкви подарував Митрополит Андрей Шептицький, який посвятив новий храм, що отримав назву Св. ап. Андрія і св. Володимира.
Майже водночас датують першу згадку про стадіон відомий як «Львівхімсільмаш» в книзі «Світ Львівського Спорту 1900-1939», виданій у Львові 2004р.,він носив назву Робітничого Клубу Спортивного– грище РКС.
У 1946 році церкву на Богданівці було відібрано у греко-католицької громади, а останнього греко-католицького священика о.ЙосифаПоберейка заслано в Сибір.
Церкву було знесено на початку 60-х років ХХ-го ст.Відтак поступово почала зникати назва Богданівка.Згодом почала свою діяльність підпільна церква на Богданівці, яка стала викликом комуністичному режиму.
З огляду на те, що стадіон таки існує, хоч і в занедбаному стані, знаходиться в
мікрорайон, в якому проживає близько 10 тис. мешканців, активно забудовується лише багатоповерховими будинками, не враховуються духовні і спортивні потреби громади. Вулиця Уляни Кравченко, яка з 1928 до 1946 року називалася Церковною, могла б поєднати місце, де знаходилася знесена церква з новозбудованим храмом навпроти цієї вулиці на земельній ділянці на вул. І.Сулими біля споруди стадіону.Побудова церкви призвела б до зменшення криміногенної обстановки у мікрорайоні. При церкві можуть діяти гуртки для молоді різного віку, що унеможливило б подальшу духовну деградацію мешканців мікрорайону.

До депутатського запиту додаються:

1 Копія світлини С. Судейко поч. 60-х років ХХ століття.
2 Дозвіл на будівництво 32 квартирного будинку на території ще діючої церкви за 18 жовтня 1960р.
3 Рішення виконавчого комітету 15 грудня 1960 р. про перенесення дерев і знесення церкви.
4 Довідка від головного управління держкадастру у Львівській області.
5 Макет нової церкви, запроектованої архітектором Євгеном Нагірним для Богданівки у Львові, якою мали замінити стару дерев’яну церкву Св. ап. Андрія і св. Володимира.
6 Дикрет на відновлення парафії Святого апостола Андрея і Володимира у Франківському районі Львова.


Прошу Вас :

1. Організувати робочу групу, діяльність якої буде спрямована на розробку проекту та відновлення духовної та спортивної пам’яті міста у Франківському районі на території стадіону ‘Сільмаш’, з врахуванням
потреби в спортивному комплексі для занять параолімпійців та маломобільної групи населення, а також громадського простору.

2. Подбати про кошти для проектно-кошторисної документації та капітального будівництва спортивного комплексу.