×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Веремчук ініціює перевірку стану експонатів у «Шевченківському гаю»

У Музеї народної архітектури і побуту ім. Климентія Шептицького потрібно провести інвентаризацію та експертизу його експонатів, щоб зрозуміти, які роботи та на яку суму потрібні для порятунку унікальних пам’яток.
Із відповідною ініціативою  сьогодні, 2 березня, під час сесії виступив керівник фракції «Народний контроль»  у Львівській міській раді Валерій Веремчук.
Як пояснив депутат, коштів, які виділяються на утримання музею, що є в комунальній власності,  недостатньо навіть для вирішення нагальних проблем. Та замість приділити увагу збереженню експонатів, на території «Шевченківського гаю» прокладають велодоріжки та планують звести «Візит-центр» за 13 млнгрн – із рестораном і розвагами.
«Це неправильний підхід. Одне із найбільш улюблених місць львів’ян і туристів близьке до повного знищення. Майже половина пам’яток-експонатів музею потребує порятунку. За даними Бориса Рибака, який був директором музею понад 15 років, близько 40% об'єктів «Шевченківського гаю» стоять без даху, падають крокви, прогнивають стелі, нищиться підлога, більша частина території неупорядкована. Ще 30 об’єктів зникли під впливом часу та недогляду», – говорить депутат.
Зокрема, він навів приклади церкви Св. Параскеви зі села Стоянів 1820 року зведення, де діри на даху залатані руберойдом, та храму Св. Архангела Михаїла, який потребує негайної і повної реконструкції: через знищену покрівлю вода затікає по стінах. Окрім того, на цей храм у музеї нема документації, вона зникла.
«Та я переконаний, шо, перш ніж вкладати мільйони у  візит-центри,треба подбати, щоб сама візитівка Львова не перетворилася на руїну. У пріоритеті має бути не забудова території музею, а порятунок цінних пам’яток архітектури українського народу, створення центру для збереження фондів музею у належних умовах», – говорить Веремчук.
На його думку, інвентаризація та експертиза об’єктів у Музеї народної архітектури і побуту ім. К. Шептицького дозволить і змалювати цілісну картину проблеми, і виокремити найбільш болючі позиції, що потрібують вирішення у найближчий час.
«1 грудня минулого року на сесії міської ради ми присвоїли Музею народної архітектури і побуту ім’я Климентія Шептицького. Тепер на часі – зробити наступний крок. Ми маємо врятувати від руйнації унікальний музей із унікальними пам’ятками, який є культурним та духовним центром Львова», – наголосив Валерій Веремчук.