Версія для друку

Відтепер Львівські комунальні підприємства зобов’язані публікувати всю інформацію про свою діяльність

Саме це передбачає спеціальне Положення про публічність львівських комунальних підприємств, за яке 26 грудня під час пленарного засідання сесії проголосувала Львівська міська рада.

Нормативний документ напрацювали громадські організації Львова, спільно з головою комісії законності ЛМР, депутатом від Галицької Партії Юлією Гвоздович.

До такої роботи авторів Положення підштовхнули результати моніторингу діяльності львівських комунальних підприємств, які довели: рівень публічності Львівських комунальних структур, порівняно з іншими містами України, надто низький.

Громадська організація «Чесно» досліджувала публічність комунальних підприємств Львова, у межах проекту івано-франківського Центру політичних студій і аналітики впродовж липня 2016 року. Дослідження охопило 21 ЛКП, які працюють на території всього міста.

Відтак, нове Положення передбачає розміщення на сайті ЛМР у підрозділі «Комунальні підприємства» інформації про підприємство, його цілі, формування тарифів, про керівництво і статут підприємства, його фінансову діяльність, всі квартальні і річні звіти з додатками тощо. Також уся ця інформація має бути відображені на сайтах самих ЛКП, якщо вони їх мають.

Усі цифрові дані, до того ж, мають бути оприлюднені та постійно оновлюватися на Порталі відкритих даних.

На боці депутата та громадських організацій і чинне законодавство: у червні Міністерство економічного розвитку і торгівлі, розпочавши так звану реформу корпоративного управління в державних підприємствах, видало рекомендацію провести таку ж реформу органам місцевого самоврядування у підприємствах комунальних. Відтак, над великими державними і комунальними підприємствами обов’язково мають бути створені наглядові ради, що означає поступовий перехід до корпоративного управління. А змінами до Господарського кодексу передбачено і перелік інформації, яку комунальні підприємства зобов’язані публікувати.