×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Депутатський запит Юлії Гвоздович щодо Будинку дитячої та юнацької творчості Шевченківського району м.Львова

До мене, як депутата Львівської міської ради, звернулась надзвичайно велика кількість батьків, діти яких відвідують Будинок дитячої та юнацької творчості Шевченківського району м. Львова.

Вони стурбовані ситуацією, яка склалася довкола цієї установи. Вже понад 19 років цей заклад функціонує у приміщенні за адресою: вул. Грінченка, 4а. Однак нещодавно департамент гуманітарної політики Львівської міської ради висловив намір відкрити за вказаною адресою додаткові садочкові групи для дітей. Це означає, що частину приміщень, які використовуються гуртками і секціями, доведеться звільнити, проти чого батьки категорично заперечують.
Сильне обурення та спротив викликало ще й те, що у приміщенні спонтанно без належного попереднього повідомлення вирішили розпочати ремонт.
Будинок школяра - це єдиний у районі культурний центр, який об’єднує понад 900 дітей з усього району та прилеглих територій: Дублян, Малехова, Рясного, Грибович, Збоїщ, ін., і є осередком інтелектуального та творчого розвитку дітей та юнацтва.

На базі БДЮТ Шевченківського району діє 20 гуртків різного спрямування: гуманітарного, літературно-драматичного, образотворчого, ужитково-декоративного, хореографічного, вокально-музичного. Також діють 5 гуртків, які орендують приміщення: театральний, хореографічний та лінгвістичний і дві спортивні секції.

Зменшення площі, яку зараз займає Будинок школяра, призведе до неможливості його нормального функціонування. Адже такий широкий спектр діяльності та велика кількість відвідувачів потребує забезпечення належних умов для діяльності: достатньої кількості приміщень для зберігання реквізиту, кімнат, в яких проводяться заняття, облаштування залів, роздягалень, майстерень та ін.

Саме з огляду на це батьки разом із працівниками закладу власними зусиллями та за власні кошти здійснили ремонт та протягом всього часу утримують приміщення в належному стані.

Важливе значення має також розташування Будинку творчості саме за адресою: Грінченка, 4а, адже транспортне сполучення сприяє легкому доїзду дітей середнього та старшого шкільного віку даного мікрорайону без супроводу дорослих в будь-який час, а також доїзду з прилеглих сіл.
Район вулиць Грінченка, Мазепи, Щурата, Хвильового характеризується великою кількістю багатодітних, малозабезпечених, неблагополучних сімей, високим рівнем наркоманії та алкоголізму. За таких умов Будинок творчості є тим осередком, який визначає інші соціальні орієнтири для дітей та юнацтва і відіграє надважливу виховну роль.

Колективи Будинку школярів - це знані народні і заслужені колективи, унікальні гуртки, переможці міжнародних конкурсів та учасники міжнародних фестивалів, які виховали не одне покоління відомих діячів мистецтв та культури, що виховують справжніх патріотів та достойних громадян своєї держави.
В районі існує потреба у відкритті дитячих садків чи додаткових дитячих груп. Однак права одних дітей не можуть забезпечуватись зі шкодою для інших. Право на позашкільну освіту є настільки ж важливим, як і на дошкільну.

Зокрема, Конвенція ООН про права дитини, яку Україна ратифікувала 27.02.1991 року зобов’язує державу захищати права дитини, серед яких і право на отримання якісної освіти, в тому числі і позашкільної. Конституція України у статті 53 гарантує право дітей на позашкільну освіту. Стаття 9 Закону України “Про позашкільну освіту” визначає, що державна політика у сфері позашкільної освіти здійснюється, в тому числі, на принципах доступності позашкільної освіти громадянам України. Стаття 5 Закону України “Про охорону дитинства” покладає на органи місцевого самоврядування обов’язок забезпечити розвиток мережі позашкільних навчальних закладів, діяльність яких спрямована на організацію дозвілля, відпочинку і оздоровлення дітей, зміцнення їх матеріально-технічної бази.

Мешканці стверджують, що впродовж останніх років мікрорайон активно забудовується, що в свою чергу потребує створення належної інфраструктури. Однак, попри це в районі досі не збудовано жодного нового дитячого садка.

Вважаю, що розвиток дітей та молоді є одним з наших пріорітетних завдань. Оскільки Будинок дитячої та юнацької творчості є єдиним у Шевченківському районі осередком, на базі якого це здійснюється вже зараз, то збереження і забезпечення належних умов його функціонування є пріорітетно важливим та необхідним для міста.


З огляду на викладене та керуючись ст.ст. 19, 21 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»,

ПРОШУ:

1. Не допустити початку проведення підрядних робіт по об’єкту “Капітальний ремонт приміщень з метою відновлення ДНЗ ПЗ “Будинок школярів” на вул.Б.Грінченка, 4а в м.Львові.
2. Не допустити порушення вимог чинного законодавства щодо ліквідації та/або обмеження функціонування Будинку дитячої та юнацької творчості Шевченківського району м.Львова, а також зменшення площі, в межах якої функціонує вказана установа.
3. Вжити заходів для забезпечення потреб мешканців Шевченківського району м.Львова в потребах Дошкільних навчальних закладах шляхом будівництва/облаштування відповідного закладу без порушення діяльності Будинку дитячої та юнацької творчості Шевченківського району м.Львова.
4. Доручити профільному виконавчому органу Львівської міської ради та Шевченківській районній адміністрації Львівської міської ради підготувати перелік об’єктів комунальної чи іншої форми власності власності, які потенційно можуть слугувати для відкриття дитячого садка в мікрорайоні.
5. Надати інформацію щодо суми коштів, яку планується витратити для відновлення дитячого садка у будівлі за адресою: Грінченка, 4а, та кількості садочкових груп (із зазначенням кількості дітей), які планується відкрити.

Письмову відповідь про результат розгляду даного запиту, прийняті рішення та вжиті заходи з долученням копій підтверджуючих документів прошу надіслати у 10-денний строк за адресою: м.Львів, пл. Ринок, 1, каб.227, а також на електронну адресу: [email protected]