×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

І Замарстинів розквітне…

Жити у Львові, прекрасному і воістину європейському місті, означає не лише прогулюватися вузенькими вуличками, ходити бруківкою, що крізь століття дихає історією, захоплюватись архітектурою, насолоджуватись кавою, а й проводити своє дозвілля. І часто-густо не в торгово-розважальних центрах. На щастя, закладів для відпочинку у місті вистачає. А якщо душа прагне побути на одинці з природою? Адже так часто хочеться втекти від кам’яних коробок і розпеченого асфальту, душного транспорту і набридливих невдоволених осіб, яких мимоволі зустрічаєш будь-де. Прогулятись, пошарудіти опалим листям під ногами, вдихнути свіжого повітря…

У Львові є понад двадцять парків. Але в якому вони стані? Добре, що відомий усім Стрийський парк, який свого часу вважався найгарнішим парком міжвоєнної Польщі, й дотепер є улюбленим місцем для фотосесій молодят завдяки доглянутому стану. Тут люблять проводити час і сім’ї з дітками, і літні люди. Але невже, щоб відпочити, потрібно їхати сюди спеціально з околиць?!
Сьогодні активно обговорюють проект відновлення ще одного, колись чи не найкрасивішого і найбільшого парку Львова – Замарстинівського. В минулому улюблена зелена місцина з доглянутими доріжками, каруселями, спортивними майданчиками, альтанками нині перетворилась на руїну. Лісопарк перебуває у занедбаному стані й потребує негайного оновлення і відновлення. Щодня ним ходять сотні дітей, адже поряд розташована школа. Пішоходи змушені обминати повалені і залишені без діла дерева, стежки не розчищені. «На це не можна спокійно дивитися, - говорить депутат ЛМР Роман Іванців. - Поруч розміщена дитяча лікарня, школа, дитячий садочок, багато житлових будинків, церкви. Мешканці навколишніх вулиць тут постійно гуляють. Проте в цьому парку не проводять чисток від сухостоїв, аварійних дерев та дерев, котрі вже впали. Це може завдати шкоди здоров’ю та життювідвідувачам парку».
Саме тому депутат звернувся до мера міста Андрія Садового з відповідним депутатським запитом щодо необхідності очищення парку від аварійних дерев. Це – нагальні заходи. Тож не дивно, що близько сотні небайдужих мешканців Шевченківського району згуртувалось й організувало в жовтні толоку: поприбирали сміття, позгрібали опале листя, розчистили доріжки. Поряд з дорослими долучились до прибирання і діти. Парк немов ожив, оновився.
На цьому активісти не зупинились. Оксана Луцко та Мар’яна Олійник на платформі «Громадський бюджет», яка в разі перемоги у голосуванні гарантує надати бюджетні гроші на реалізацію ідеї, зареєстрували водночас грандіозний і простий проект осучасненого Замарстинівського парку. Тут врахували усе: й інтереси маленьких діток, і молодих мам, і активної молоді, і вподобання зрілих та літніх людей. Зрештою, незалежно від матеріального і фізичного стану чи соціального статусу, відпочинок на природі доступний і корисний усім. У планах – відновити доріжки, провести освітлення, відремонтувати сходи, встановити пандуси, поставити лавки та смітники, відреставрувати клумби, докорінно оновити дитячий майданчик, який нині перебуває в аварійному стані, окремо обгородити й облаштувати місце для вигулу собак, поставити велостійки тощо. А ще – в оновленому парку передбачений невеличкий амфітеатр – сцена та місця для глядачів. Тут буде зручно проводити майстер-класи, концерти, читати лекції тощо. Зрештою, концепція захоплює. Адже окрім практичності – сполучення доріжкою двох мікрорайонів вул. Мазепи і вул. Щурата, парк нестиме і культурно-освітню функцію. Тут хочуть створити «алею гетьманів» - встановити таблички з іменами та часом правління гетьманів України. А діткам облаштувати не типовий майданчик, а козацький, з каруселями у відповідному етно-стилі та з човном-чайкою.
І практично, і пізнавально, і гарно – саме такий підхід застосували автори ідеї щодо відновлення Замарстинівського парку. Тож не дивно, що даний проектстав беззаперечним лідером під час голосування в рамках Громадського бюджету, а отже й переможцем - за нього проголосувало більше тисячі осіб!
«Переконаний, що досягнення такого яскравого переможного результату стало можливим завдяки активній, наполегливій, об'єднаній, а тому сильній ГРОМАДІ! - говорить Роман ІВАНЦІВ, депутат ЛМР по Шевченківському району. - В такому результаті є заслуга кожного члена громади, який так чи інакше долучився до його досягнення. При цьому на мене особливе враження справили учні одного із п'ятих класів СШ 97. Ці діти, маючи бажання отримати гарний і облаштований парк та сквер поряд зі своєю школою, але не маючи змоги через свій вік голосувати за відповідні проекти в рамках Громадського бюджету, з власної ініціативи вирішили допомогти "просунути" ці проекти Школярі самостійно підготували оголошення, які залишили в школі, розмножили їх та розповсюдили серед мешканців мікрорайону, агітуючи голосувати за улюблені проекти. Це чудовий приклад активних хлопців і дівчат, які не скиглять, не очікують на манну небесну, не сидять, склавши руки, а діють для досягнення бажаного результату! Я щасливий від того, які серед нас ростуть свідомі українці!!!»