×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Депутатський запит Віталія Свіщова щодо створення музею спорту м. Львова

Беручи до уваги історію спорту в Україні, неможливо не зачепити ролі Львова. Історія львівського спорту налічує величезну кількість знакових подій та перемог. Перше спортивнее товариство в Україні створено у Львові. Перший спортивний клуб – також. Перші змагання з основних видів спорту, які нині представлені на Олімпійських іграх (скажімо, футбол, хокей, баскетбол тощо) проведені у цьому місті. Перші професійні стадіони та спортивні архітектурні об’єкти певного призначення теж виникли тут. Перші широкомасштабні спортивні змагання за участю регіональних представництв проводили у місті Лева. Перший спортивний клуб євреїв утворили саме у Львові 1907 року – це видатна«Гасмонея», яка впродовж трьох наступних десятиліть успішно розвивала спорт у різних його видах.

Як відзначав Олесь Нога «Якщо говорити про спорт Львова, то жодне місто світу не мало такої кількості спортивних національних товариств, як ми, і це теж є суто львівською ознакою». Окрім того, у Львові існували австрійські спортивні товариства, англійські, чеські, польські та, звісно, українські. Розвиток національних видів спорту призвів до того, що український національний спорт набув надзвичайно цікавого звучання. Скажімо, на все спортивних іграх у Кракові був такий вид спорту, як кидання гуцульського топірця в мішень.

Резюмуючи,Львів із кінця ХІХ до 20-х років ХХ століття має вирішальну роль у спортивному розвитку сучасної України. Водночас, цей величезний пласт історії в більшій мірі досі залишається не зібраним та опрацьованим належним чином. Суттєва частина предметів музейного значення, що була зібрана та зберігається у приватних колекціях могла б стати значним доповненням музейного фонду України, що згідно статті 15 Закону є національним багатством, невід'ємною складовою культурної спадщини України, що охороняється законом.

Більше того, Львів і сьогодні є центром розвитку спорту в Україні. Функціонування музею спорту дозволило б збирати та представляти здобутки у сфері спорту, як з давніших часів, так і сьогодення. Враховуючи факт, що крім деяких музеїв присвячених окремим видам спорту, у Львові відсутні музеї, присвячені питанню спорту взагалі.

Створення музею спорту чи доповнення колекції будь якого інакшого музею у Львові у даному випадку, було б одним із альтернативних способів вирішення питання. Також, принагідно зазначу, що сьогодні, у Львові працюють понад 40 музеїв. Серед них: Львівський історичний музей, другий за розмірами історичний музей України, Національний музей, одна з найвизначніших в Україні скарбниць українського мистецтва тощо.

Також, беручи до уваги зміст статті 7 Закону України «Про музеї та музейну справу»музеї можуть засновуватися на будь-яких формах власності, передбачених законами. Засновниками музеїв можуть бути відповідні органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, юридичні та фізичні особи. З огляду на зміст викладених обставин у цьому запиті, керуючись положеннями статті 21, 22 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», статтею 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,


Прошу:
1. Розглянути питання щодо створення музею спорту м. Львова чи доповнення музейного фонду одного з існуючих музеїв м. Львова, що перебувають у комунальній формі власності.
2. Створити робочу групу з питання передбаченого у п.1.
3. Про результати розгляду данного депутатського запиту прошу повідомити мене у порядку визначеному у статті 22 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».