×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Як розподілятиметься громадський бюджет Львова

Реконструювати вулицю, зробити сучасний майданчик чи поліклініку. У Львові пропонують запровадити громадський бюджет, кошти з якого розподілятимуть самі львів’яни.

Положення про громадський бюджет Львова напрацьовувала робоча група, до складу якої увійшов депутат Львівської міської ради фракції «Об’єднання «Самопоміч» Андрій Пундор.

«Ініціатива запровадження громадського бюджету пішла від громадськості і в подальшому була підтримана і взята в реалізацію депутатами Львівської міської ради та виконавчими органами. Цілком вірогідно, що по сумі наш громадський бюджет буде найбільшим в Україні, і це, з одного боку, дуже великий крок назустріч думці і ідеям мешканців, з іншого - великий ризик, який ми на себе беремо. Тому нам усім разом потрібно працювати разом з громадою, щоб громадський бюджет Львова був не тільки найкращий по сумі, але й найкращий у якості і необхідності впровадження проектів-переможців», – зазначив Андрій Пундор.

Можливість отримати фінансування свого проекту, спрямованого на розвиток Львова, має практично кожен охочий. Що для цього потрібно та як виглядає сама процедура:

 Звідки братимуть гроші на громадський бюджет Львова?

Громадський бюджет Львова фінансується з бюджету міста. На нього виділяють 1% від суми бюджету розвитку.

Хто може запропонувати проект нафінансування?

Автору проекту має виповнитися 16 років і він має підтвердити один із вищезазначених критеріїв:
- місце проживання зареєстроване у Львові (підтверджується паспортом);
- місце роботи зареєстроване у Львові (підтверджується довідкою з місця праці);
- він навчається у Львові (підтверджується студентським квитком);
- він володіє нерухомістю у Львові (підтверджується витягом з відповідного реєстру прав власності);
- він народився у Львові (підтверджується паспортом або свідоцтвом про народження).

Які проекти можуть претендувати на фінансування?

Проекти повинні стосуватись лише одного об’єкта, що належить до комунальної власності (наприклад, вулиці, парку, дороги, спортивного чи дитячого майданчика, установи: школи, поліклініки, дитячого садочка, тощо). Реалізація цих проектів має відбуватися протягом одного бюджетного періоду.

Громадський бюджет розподіляється на фінансування малих і великих проектів.

Малі проекти – це проекти вуличного, квартального, районного значення, загальна вартість реалізації яких становить від 20 тисяч до 200 тисяч гривень. На такі проекти виділяється загалом 60% обсягу громадського бюджету, які рівномірно розподіляються по районах міста (10% загального обсягу громадського бюджету на кожен район).

Великі проекти - це проекти міжрайонного, загальноміського значення, загальна вартість реалізації яких становить від 200 тисяч до 3 мільйонів гривень. На такі проекти виділяється 40% загального обсягу громадського бюджету.

Як подати свій проект на фінансування?

Проекти до громадського бюджету міста Львова можна подавати щорічно з 15 серпня по 15 вересня. Для цього потрібно заповнити спеціальну форму на сайті Львівської міської ради або подати заявку у паперовому вигляді через Центри надання адміністративних послуг.

Щоб подати проект, його автору необхідно заповнити бланк та додати список осіб, які підтримують реалізацію цього проекту. Для малого проекту потрібно 25 таких осіб з їх підписами, а для великого – 50.

Кожен автор проекту може подати один малий та однин великий проект на один календарний рік.

Заповнені бланки проектів (окрім сторінок з персональними даними) оприлюднять на сайті міськради.

Як проголосувати за проект?

Умови для участі у голосуванні такі ж, як і для подачі проекту. Для цього особа, яка досягла 16-річного віку, має підтвердити один із вищезазначених критеріїв.  Для голосування за проект громадського бюджету створять спеціальний електронний сервіс. Планується, що зазвичай віддати свій голос за проект можна буде з 1 по 15 листопада.

Проголосувати можна буде або у Центрі надання адміністративних послуг, або через систему Bank ID (для зареєстрованих у Львові мешканців). Віддати свій голос можна буде всього двічі: за один малий та один великий проект. Результати онлайн голосування відображатимуться у режимі реального часу.

Як визначать переможців?

Рейтинг проектів, за які проголосують львів’яни, підраховуватиметься автоматично в режимі онлайн. Постійна комісія законності, депутатської діяльності та свободи слова, постійна комісія фінансів та планування бюджету на своєму спільному засіданні відповідно до цього рейтингу визначать перелік проектів, рекомендованих до фінансування. Кількість проектів обмежується наявністю коштів у громадському бюджеті Львова.

Після того, як депутати затвердять проекти на сесії Львівської міської ради, їх оприлюднять на мапі громадського бюджету Львова.