Версія для друку

Звернення до Прем’єр-міністра України щодо впровадження сімейної медицини в систему охорони здоров’я

Здоров’я населення залишається єдиним критерієм доцільності і ефективності усіх без винятку сфер діяльності людини (Резолюція Генеральної Асамблеї ООН, 1979). У той же час можна констатувати, що рівень здоров‘я населення України залишається незадовільним. Наявний стан індивідуального і громадського здоров'я свідчить про певні прорахунки в цій сфері.

Конституція України гарантує кожному право на охорону здоров'я та медичну допомогу. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування.Основну частку відповідальності за можливе зменшення захворюваності та зміцнення здоров'я несе первинна медико-санітарна допомога побудована на засадах загальної практики-сімейної медицини, тому саме вона має бути основою перетворень у галузі.Зараз цей напрямок визначений як пріоритетний для розбудови первинної ланки сучасної системи охорони здоров’я.
Так, з метою зміцнення здоров'я населення України, поліпшення демографічної ситуації, підвищення якості та ефективності медичних послуг, наближення кваліфікованої медико-санітарної допомоги до кожної сім'ї, раціонального використання ресурсів охорони здоров'я Кабінетом Міністрів України була прийнята Постанова від 20.07.2000 р. № 989 «Про комплексні заходи щодо впровадження сімейної медицини в систему охорони здоров'я» (далі - Постанова).
Постановою було передбачено впровадження Міністерством охорони здоров'я заходів щодо:
- розробки системи організації надання медичної допомоги пацієнтам лікарем загальної практики / сімейним лікарем (керована медична допомога).
- опрацювання і затвердження в установленому порядку типових угод, що регулюють порядок взаємодії між лікарями загальної практики / сімейними лікарями, іншими закладами охорони здоров'я та населенням.
Незважаючи на те, що з моменту прийняття Постанови минуло вже 15 років, ці заходи так і не здійснили.


Враховуючи зазначене та відповідно до Конституції України, Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, від імені фракції партії «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ»у Львівській міській раді, прошу Вас:
1) Зобов’язати Міністерство охорони здоров’я України опрацювати і затвердити в установленому порядку типові угоди, що регулюють порядок взаємодії між лікарями загальної практики / сімейними лікарями, іншими закладами охорони здоров'я та населенням, передбачених Постановою Кабінету міністрів України від 20.07.2000 р. № 989 «Про комплексні заходи щодо впровадження сімейної медицини в систему охорони здоров’я».
2) Надати інформацію про термін опрацювання і затвердження в установленому порядку типових угод, що регулюють порядок взаємодії між лікарями загальної практики / сімейними лікарями, іншими закладами охорони здоров'я та населенням, передбачених Постановою Кабінету міністрів України від 20.07.2000 р. № 989 «Про комплексні заходи щодо впровадження сімейної медицини в систему охорони здоров’я».
Про результати розгляду зазначеного звернення прошу повідомити мене у термін визначений ч.2 ст. 13 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад».

Керівник
фракції партії «БЛОК ПЕТРА
ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ»                                                                                                         П. М. Адамик