×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

У Львові для школярів розпочали проведення екологічних тренінгів

За підтримки депутата міської ради Андріяна Гутника в партнерстві з представниками ТОВ «АВЕ Львів» та волонтерами з ГО «Дієва громада» серед львівських шкіл та дитячих садків розпочали проведення екологічних тренінгів «Сортуй сміття правильно! Стань прикладом для інших!».
«Основною метою проведення таких тренінгів для дітей - формування правильного усвідомлення про процеси, які відбуваються у природі та відповідального ставлення до вторинної сировини (сміття). Адже більшість не до кінця розуміє цінність сортування побутових відходів. Усі звикли викидати пакети і забувати. Ми ж зрозумілою та простою для дітей мовою показуємо та розказуємо про весь «шлях» сміття (пластик, скло, папір тощо), який залежить від кожного з нас. Адже саме ми обираємо: сортувати сміття та здавати його на вторинну переробку чи засмічувати все навколо і, як кінцевий результат-свій організм»,-розповіла волонтер Наталія.
На відміну від стандартного шкільного уроку, організатори влаштовують «еко-тести» для дітей із спеціальними завданнями та боксами для різного виду вторинної сировини. Діти самостійно сортують речі, якими користуються у повсякденному житті, обирають правильний бокс для їх подальшої переробки. Наприкінці тренінгу якість сортування різних команд оцінює експерт-представник ТОВ «АВЕ Львів» та розповідає, що ж насправді далі відбувається з всіма цими речами.
«У всій Європі сортувати сміття та здавати його на переробку – це ознака екологічної активності та обізнаності, що підтримується і на державному рівні. Для прикладу в Італії та Франції введена заборона на використання одноразових поліетиленових пакетів. У канадському містечку Ліф-Рапідс (штат Манітоба) порушнику, який продає або роздає поліетиленові пакети, загрожує штраф у розмірі 1 тис. доларів. Данія ще у 1994 році ввела податок на їх безкоштовну роздачу. У Швейцарії целофанові пакети опинилися під забороною у 2013 році.
У той час в Україні, на жаль, ситуація дещо гірша. Саме тому необхідно змінювати ставлення українців до вторинної сировини (сміття) та пояснювати, що цей ресурс має потенціал для подальшого використання або ж загрозу для нашого здоров’я і життя.
Для мене особисто, як для батька, екологічна обізнаність моїх дітей та приклад, який вони показують, є набагато дієвішим, аніж будь-яка телевізійна реклама. Саме тому, на мою думку, виховуючи корисні звички серед дітей, ми виховуємо їх і серед нас, дорослих»,- розповів депутат ЛМР Андріян Гутник.
Підтримуючи ідею прогресивного українського стартапу #‎Україна Без Сміття‬, організатори тренінгів дарують спеціальні бокси для збору макулатури. Відтак, не тільки в теорії, але й на практиці учні гімназії ім. Василя Симоненка отримали ще одну корисну звичку – сортувати папір та цінувати природні ресурси.