×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

У Львові має бути вулиця Маркіяна Іващишина! - Юлія Хомчин

Сучасника, який зробив для культури Львова більше, ніж Марек, мабуть, просто немає. Дуже важливо, аби в цьому русі з перейменування вулиць у місті було місце для людей культури і людей сьогодення, а не лише минулого.

Звернення Мистецька рада "Діалог" Інститут стратегії культури та ГО «Вірменська 35»

Нещодавно у Львові виникла ініціатива перейменувати понад 30 вулиць у місті, замінивши топоніми на честь російських культурних діячів. Ідеться насамперед про доцільність переозначення вулиць, які мають імена російських діячів, що не були пов’язані зі Львовом та мали небагато спільного з Україною, носіїв комуністичних ідей та місцевостей сучасної РФ.

Ми, представниці та представники культурної спільноти Львова, підтримуємо таку ініціативу. Війна Росії проти України робить несумісним російську присутність в українському контексті у будь-якій формі: ми щодня взаємодіємо із містом, міське середовище впливає на нас, розповідає та розповідатиме про нас та наші цінності тим, хто приїжджає сюди.

Ініціатори зміни топонімів пропонують перейменувати вулиці на честь видатних постатей української історії та культури. Ми вважаємо, що цей процес має бути критичним і чутливим до актуального моменту, чи не найскладнішого у новітній історії України. Важливо уникнути формального й шаблонного підходу, натомість надати перейменуванню концептуальності. Пропонуємо звернути увагу на наших сучасників – знакових діячів та діячок періоду незалежності України. Це буде належне пошанування й визнання значення, внеску людей, які зробили багато для Львова та його спільноти, творили місто та робили його неповторним, сприяли розвитку культури, мистецтва, освіти, своїх професійних середовищ і суспільства загалом. Як приклади – Сашко Кривенко або Юрко Покальчук.

У переліку пропонованих для перейменування центральних міських просторів є зокрема вулиця Чайковського. Цій вулиці, названій на честь російського композитора, який не мав жодного стосунку до Львова і був опосередковано пов’язаний з Україною, насамперед через походження, пропонуємо надати ім’я Маркіяна Іващишина (1966 – 2019).

Маркіян Іващишин був ініціатором, засновником низки проєктів, які впродовж останніх десятиліть формували музичне середовище Львова і стали його візитівкою у світі. Це фестивалі «Вивих», «Флюгери Львова», Jazz Bez, Тиждень актуального мистецтва, МО «Дзиґа»; завдяки Маркіяну на сцену вийшла низка музикантів та гуртів. Власне, у Львівській національній філармонії ім. М.Скорика (нині Чайковського, 7) відбувалися чи не всі концерти Jazz Bez, міжнародного фестивалю сучасної імпровізаційної музики, який не знає ні часових (існує з 2001-го), ні географічних кордонів (щоразу охоплює міста України та Польщі й залучає музикантів з різних континентів). Саме на цій вулиці – на другому поверсі Львівської філармонії – була одна із культових кнайп, до яких доклався Маркіян, – «За кулісами» або ж просто «Філа».

Низка важливих для Львова й України ініціатив та проєктів відбулися завдяки Маркіяну Іващишину, його ініціативі чи підтримці, ідеям та дії. Студентське братство Львівщини та Революція на граніті. Post-Поступ, а далі «Четвер», «Ініціатива Niko FM», «Львівська газета». «Лялька», «Вавілон-20», «Під Клепсидрою». Маркіян брав участь у написанні Стратегії розвитку культури Львова 2025, вболівав за створення міського Фонду культури і казав, що «культура — це середовище». Крім культурних, було також чимало підприємницьких, політичних, спортивних ініціатив та акцій, які важко уявити без цієї людини.

Закликаємо перейменувати вулицю Чайковського на вулицю Іващишина: впевнені, що це стане однією з доречних і вчасних форм вдячності людині, яка сміливо творила для Львова і його вільного майбутнього.

Підтримати звернення своїм підписом ви можете заповнивши форму: https://bit.ly/3O72FFz

Примітка: Публікації в рубриці "Трибуна депутата" є відображенням суб’єктивної позиції авторів та можуть не збігатися з офіційною позицією  Львівської міської ради.