×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Створено ландшафтний заказник Білогорща

Депутати Львівської міської ради підтримали надання згоди на створення об’єкта природно-заповідного фонду – ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білогорща». Площа заказника – 58,8 га.

Заказник створено з метою збереження унікальних торфово-болотних комплексів на виконання електронної петиції «Про необхідність створення ландшафтного заказника «Торфовище Білогорща».

Голова комісії екології та природокористування ЛМР Ірина Оршак, коментуючи, зазначила, що розпочалась робота зі створення заказника ще у 2016 році.

«У 2016 році до нас на комісію звернулась місцева активістка Наталя Кузьма, яка ініціювала створення заказника «Білогорща». Після цього ми порекомендували написати їй звернення і я озвучила на сесії відповідний запит. Пізніше була створена електронна петиція, яку підтримав депутатський корпус. А далі тривав процес створення дорожньої карти та її реалізації».

Зі слів Ірини Оршак, зокрема, це стосувалось погодження території з суміжними сільськими радами, які є навколо заказника.

«І нарешті у 2019 році був підготовлений проект ухвали про створення заказника Білогорща. На цій території є унікальна флора і фауна, яка віднесена до Червоної книги України, тому важливо цей об’єкт зберегти, надати йому значимість природозаповідного фонду, заказника місцевого значення, оберігати цю природу і передати наступним поколінням».          

На думку громадської активістки Наталії Кузьми, заради досягнення мети проект об’єднав людей різних поглядів і професій.

«Це рішення є прикладом для всіх, якщо гуртуватись, детально вивчити питання, то завжди переможеш. Цей кейс зі створення заказника показав, як об’єднались люди з різних політичних сил – екологи, чиновники, все заради того, щоб зберегти цінний клаптик природи і показати приклад всій Україні, що екологічні питання виходять в пріоритет. Надалі працюватимемо над стратегічним планом заказника».

Додамо, що відповідно до ухвали департамент містобудування має клопотати перед Львівською обласною радою про оголошення об’єкта природо-заповідного фонду – ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білогорща».

                                                                                                                                                                                                    Оксана Чухліб