×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Як удосконалити механізм дії електронних петицій?

Про функціонування електронних петицій у Львові та проблеми, пов’язані з цим, говорили під час міської дискусійної платформи «Твоє місто». 

Як розповів в.о. начальника управління «Секретаріат ради»Юрій Лукашевський, у цьому році було адаптовано і впроваджено кілька інструментів прямої участі громадян в місцевому самоврядуванні.
«Цього року нам вдалось запровадити громадський бюджет, електронні петиції, реформований конкурс соцкультурних проектів та положення про громадські слухання. Крім цього, це громадські ради при управліннях виконавчих органах ЛМР. Тому потрібно, щоб кожен інструмент виконував свою роль і мав те застосування, яке йому притаманне. Я вважаю, що важливо віднайти нішу, яку б мали займати електронні петиції. За лютий-жовтень 2016 року було зареєстровано 655 петицій. З них тисячу голосів назбирала 21 петиція. Тож можна говорити, що цей інструмент є затребуваний».
Як повідомив начальник відділу громадського партнерства Орест Файфурка, однією з перших петицій, що набрала тисячу голосів, була петиція про проїзд через площу Юра.
«Ця петиція стала прикладом того, як за допомогою цього механізму можна впливати на рішення ради і здобувати позитивний результат. Для її реалізації потрібно було провести засідання комісії з безпеки руху, профільної комісії, отримати погодження з поліції. Але, зрештою, це стало позитивним явищем, адже спочатку був запущений проїзд в тестовому режимі, а через кілька місяців – в повноцінному режимі. Наприклад, вдалось реалізувати петицію про встановлення Wi-Fi в центрі міста. Але були випадки, коли петицію реалізувати було неможливо через те, що конкретна справа про перенесення автостанції розглядається в суді. Відповідно, прийняти позитивний висновок не є можливим».
На думку депутата ЛМР Андрія Пундора, депутатські комісії, які заслуховують петиції на своїх засіданнях, також повинні також нести відповідальність за їх реалізацію.
«Ми ввели практику запрошувати ініціаторів петицій на комісію. Я вважаю, що депутатські комісії, які заслуховують петиції на своїх засіданнях, повинні нести відповідальність за їх реалізацію. Для цього потрібно тримати це питання на контролі. Окрім цього, треба подумати про те, як надати е-петиціям вагу? Лунали пропозиції, щоб петицію разом із рекомендаціями комісії заслуховувати на виконкомі або на сесії ЛМР. Чому важливо, щоб реєстрація відбувалась через bank ID ? Тоді ми точно знаємо, що людина несе персональну відповідальність за свій голос».
Насамкінець, Тарас Яценко, керівник «Твоє місто TV”, підсумовуючи дискусію, зауважив, що для удосконалення механізму е-петицій, потрібно взяти до уваги зручність і простоту реєстрації петицій, зменшити кількість голосів для її проходження, закріплення цього інструменту у Статуті міста, формування відповідальності за їх реалізацію та довіри серед мешканців, інформування через ЗМІ та публічність.