×

Попередження

Неможливо завантажити XML-файл

Експерт з Нідерландів розповів про досвід самоврядування у своїй країні

У Львівській міській раді відбулась зустріч з експертом із Нідерландів Пітом Хоутенбосом.

Піт Хоутенбос з Нідерландів поділився досвідом Нідерландів в управлінні фінансами, запровадження міських житлових, соціальних програм та національної політики у сфері урбанізації. Також експерт розповів про поділ ролей в органах місцевого самоврядування між виконавчим комітетом (мером і його заступниками), міською радою (правлячою коаліцією/ опозицією) і органами державної влади, їх взаємодію з мешканцями та ГО.

На думку почесного консула Королівства Нідерланди у Львові Богдана Панькевича, лекція про особливості самоврядування в Нідерландах є цінною в період децентралізації, адже можна зрозуміти нові підходи та європейський досвід.
«У Нідерландах кожен мешканець вважає, що муніципальна власність – це є його власність разом з іншими мешканцями. Тому вони пильнують майно, землю, розвиток міст, надходження в бюджет, бо розуміють, що це є їхні кошти. Такого розуміння в Україні, на жаль, ще немає. Люди є відчужені від міського майна, бюджету. Тільки невеликий відсоток відчуває свою причетність до господарки міста. Коли ця свідомість буде зростати, набагато більшим буде ефект. Мешканці розумітимуть, куди йдуть податки і будуть більше цікавитись громадським простором, забудовою, озелененням».

Зі слів депутата Львівської міської ради Уляни Пак, цікавим для України є досвід Нідерландів у сфері комунікації ради і громади, коли в основі всіх рішень ради є інтерес тих людей, які будуть отримувати позитивні наслідки, бенефіціарів. Це може бути громада, бізнес, громадські організації.
«Важливою є співпраця між органами влади, як вони використовують різні механізми. Так само важливо, що депутат місцевої ради не може мати ніякого бізнесового інтересу в місті. У них є лобізм ідей, але не бізнес-інтересів. Цей лобізм має слугувати місту, а не для приватної кишені. Головне, що вони розмежували ці механізми - збагачення, політики і влади. Так само цікавим є ставлення до енергоресурсів, до їх економії та альтернативних джерел енергії. У них є концепція розвитку міста і чітко визначено, де можна проводити забудову, а де – ні. Водночас всіляко сприяють бізнесу і людям, які хочуть інвестувати, створюючи такі умови, які будуть вигідні і для бізнесу,і для міста».


Довідка.
Піт Хоутенбос є заступником мера в своєму рідному місті Мідден-Делфланд (община в провінції Південної Голландії (Нідерланди) з питань просторового планування і охорони культурно-історичної спадщини.