×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 128
Неможливо завантажити XML-файл

Ситуацію з гудроновими відходами на ЛКП «Збиранка» обговорили на засіданні комісії екології та природокористування

Юрій Голець, начальник управління житлового господарства ЛМР, під час засідання депутатської комісії екології та природокористування поінформував, що для подолання наслідків витоку гудронів утворена спеціальна комісія. Її очолює заступник ЛОДА Ірина Гримак, а до її складу входять представники міської та обласної рад. На виїзному засіданні було прийняте рішення про негайне вжиття заходів щодо унеможливлення подальшого руйнування берегів гудронових озер. Насамперед вирішено негайно засипати ями, які раніше були вириті під цистерни невідомими особами. З цією метою працівники ЛКП «Збиранка» завезли понад 810 тонн глини, також було перекрито проїзд до озер.

Крім цього, на нараді була дана оцінка неправомірним діям та доручено департаменту цивільного захисту населення готувати позовну заяву до суду щодо стягнення екологічної шкоди проти арбітражного керуючого, який займається ліквідацією «Нафтомаслозаводу».

Голова комісії екології та природокористування ЛМР Ірина Оршак наголосила на необхідності негайної рекультивації полігону твердих побутових відходів.

«Термін експлуатації полігону вдвічі перевищений, а ЛКП «Збиранка» входить до переліку ста об’єктів, які є найбільшими забруднювачами довкілля в Україні.

Відтак, ми запропонували керівнику управління провести нараду з керівниками профільних управлінь, екологами, екологічною інспекцією щодо пошуків вирішення ситуації. Також просимо надати пропозиції для пошуків інвесторів та вжити заходів щодо притягнення до відповідальності компанію, яка зобов’язувалась в свій час провести рекультивацію відходів».

Зі слів Юрія Гольця, проект рекультивації полігону пройшов комплексну державно-будівельну експертизу, проте його реалізація є проблемною через участь компанії «Гавса», яка у 2004 році підписала угоду з Львівською міською радою про дегазацію полігону.

«Проте ця компанія припинила своє існування, а обладнання було вивезено до Криму. Тому ми будемо починати судовий процес щодо розірвання договору, оскільки згідно з угодою у цієї компанії виключне право на утилізацію біогазу до 2019 року».

Також Ірина Оршак зазначила, що подасть депутатський запит в органи досудового слідства щодо факту встановлення осіб, які на Грибовицькому сміттєзвалищі ведуть незаконну діяльність.