×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 125
Неможливо завантажити XML-файл

Орест Файфурка: «У Львові розглядають можливість делегування суспільних послуг громадським організаціям»

У місті Щецині (Польща) 4 – 11 вересня відбулись навчальні семінари для представників органів місцевого самоврядування «Модель делегування суспільних послуг». Проект реалізовується організацією «Час. Простір. Ідентичність» у рамках Польсько-Канадської програми Демократії.  
Зі слів Ореста Файфурки, начальника відділу громадського партнерства ЛМР, ця модель апробована і успішно діє в Польщі. Її творцями є Марта Макуш та Гражина Болевська. Передусім вони втілили її безпосередньо в своєму місті, а потім ця ідея поширилась на всю країну.
«В Польщі з 2003 року існує закон про публічну вигоду та волонтеріат, який прописує правові рамки із залучення неурядових організацій до реалізації важливих завдань на місцевому рівні. Відповідно, громада має можливість залучати неурядові організації, які ефективно виконують  поставлені завдання.
У Львові діє комплексна програма підтримки громадських організацій, яка передбачає конкурсний механізм їх фінансової підтримки, але є потреба її модернізувати, прописати нові механізми підтримки громадських організацій, в тому числі, делегування суспільних послуг», - зазначив Орест Файфурка.
Зі слів посадовця, ефективність програми полягає в більших можливостях третього сектору, позаяк громадські організації  мають ширші можливості та повноваження. Наприклад, вони можуть залучити інші інвестиції, мати більш гнучкий графік роботи, швидше реагувати на ті виклики, які постають перед громадою.
«Є чотири види делегування суспільних послуг. Перша – регрантинг, він полягає у надані дотацій за посередництвом оператора. Це коли орган самоврядування надає кошти одній громадській організації, яка, в свою чергу, оголошує конкурс на мікрогранти за прощеною процедурою. Друга модель -
делегування послуг. Це можуть бути опікунські послуги, психологічні консультації для дітей,  навчальні послуги для безробітних. Це добре працює в сфері туризму і соціального захисту. Делегування управління інституцією – це, наприклад, управління притулком для тварин, або навіть школою. І ще один тип делегування – кооперативне вирішення проблем. Тобто укладають угоди з кількома громадськими організаціями для вирішення низки завдань.  Наприклад, в Польщі таким чином спільними зусиллями вирішили проблему жебракування, провівши масштабну акцію з профілактики цього явища», - розповів Орест Файфурка.
На думку начальника відділу громадського партнерства, враховуючи позитивний польський досвід, доречно запровадити механізм залучення неурядових організацій до розв’язання завдань місцевого рівня у Львові.