×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 125
Неможливо завантажити XML-файл

«Культура є багатогранна і має право бути проявленою різними барвами», - Ярослав Музичко

Голова комісії культури, промоцій, ЗМІ та туризму ЛМР Ярослав Музичко у програмі «Місто для людей» на хвилях радіо «Незалежність» розповів про культурне життя Львова та діяльність профільної комісії.
«Наше місто існує понад 750 років і тут завжди відбувалися цікаві події. У різні історичні періоди, епохи, Львів був епіцентром політичних, культурних подій. Не полишається ця традиція і до сьогодні. Я хочу розказати про прекрасний проект, котрий був започаткований в Національній галереї мистецтв, називається «Батько героя». Особисто на мене він справив надзвичайно велике враження. Отже, суть проекту наступна: Христина Береговська, заступник директора Національної галереї мистецтв, створила цей проект спільно з колегами. Чому батько героя? Тому що про матерів ми говоримо завжди і постійно, а от як батьки переживають втрату своїх дітей, як вони це відчувають, як реагують чоловіки на такий біль ? Про це практично ніхто не говорить. Словом, цей проект буде мати продовження, матері з дітьми, сім»ї мають можливість відвідати інші країни, зокрема, вони були в Афінах. В Афінах цей проект теж був представлений і отримав великий резонанс серед української діаспори,  оскільки, ці світлини метр на два будуть перевозитися в інші країни. Планується у Варшаві, Німеччині показати теж цю виставку, а також в інших країнах».
« Чудовий вишкіл проходять майбутні офіцери в нашій  Академії сухопутних військ. Завдячуючи її командувачу -  пану Ткачуку, цей навчальний заклад  залишився у Львові, і тепер ми маємо офіцерський склад українського війська. Оскільки, ви пригадуєте, за часів Януковича Академію хотіли зі Львова перенести до Одеси, об’єднавши її з іншою академією. А зараз я приходжу в Академію і дивлюся, як молоді хлопці з Харкова, з Кривого Рога, з Чернігова чудово розмовляють українською мовою і віддають команди рідною мовою. Тому я вважаю, що це велике досягнення».
«Щодо різноманітних свят. Як тільки почалася наша каденція, наша комісія перестала фінансувати з міського бюджету будь-які комерційні свята. Тобто, фінансування з міського бюджету ці фестивалі не мають, підтримку вони, якщо можуть мати, то тільки медійну, причому, за свої власні кошти. Щодо того, чи мають вони право на існування? Якщо ми говоримо про побудову ринкової економіки, то, напевно, у ринку панує конкуренція і воля споживача. Якщо споживач хоче, щоб такі свята були, а на них приходить дуже багато родин, в тому числі і львівських, отже, ці свята, фестивалі мають право на існування. Попри те, у місті Львові відбувається інтелектуальні фестивалі, такі як,   «Віртуози» у Львівській філармонії, багато інших концертів. До нас приїжджають визначні оперні співаки, відкриваються прекрасні виставки у Національній картинній галереї, в Національному музеї ім.Шептицького. Найбільша збірка ікон в Україні є у нашому Національному музеї і представлена постійно діючою виставкою. Тому, я вважаю, що культура, вона є різнопланова, багатогранна і має право бути проявленою різними барвами у всіх своїх найкращих сторонах».
«Я би хотів ще декілька слів про проект «Веселка», який був реалізований у 2013 році. Цей проект охопив широку географію. З Києва видавництво «Веселка» подарувало  7,5 тисяч книжок,  приблизно на 100 тисяч гривень і розділило їх пополам. Частину, а саме, книжок на 50 тисяч гривень ми передали Першому українському дитячому садочку у Римі і на таку ж суму Львівському садочку з однойменною назвою «Веселка».  Ми перевезли ці книги до Риму. Після цього вся ця книгозбірня була розповсюджена практично по всіх осередках, де українські діти навчались у садочках або у школах. А більшу частину літератури, напевно, дві третини цих книг згодом ми передали у бібліотечну систему міста Слов’янська. Адже за 23 роки незалежності України до бібліотечної системи східних областей України не надійшла жодна дитяча україномовна книжка. Хай читають дітки українською мовою і розвиваються».